Előfizetői tartalom

Orbánék fontos szövetségesre lelhetnek az osztrák választások után

Portfolio
Október 15-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ausztriában, ahol a közvélemény-kutatások szerint a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szerezheti majd meg a legtöbb szavazatot. A második helyért szoros csata várható az Ausztriai Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között, a pontos eredménytől függetlenül azonban valószínűnek tűnik, hogy az ÖVP az FPÖ-vel lép majd koalícióra. A várhatóan kialakuló koalíció adócsökkentéssel élénkítené az elmúlt években lagymatag, 2017-ben azonban végre az élénkülés jeleit mutató gazdaságot. Az osztrák választás a Merkel-Macron-féle integrációs törekvéseknek aligha hoz új politikai támogatókat, a magyar kormány viszont szövetségesre lelhet a kötelező menekültkvóta ügyében.

Politikai fordulóponthoz érkezett Ausztria2017. május 10-én lemondott alkancellári tisztségéről és egyben lemondott az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökségéről Reinhold Mitterlehner, helyére négy nappal később a külügyminiszteri posztot betöltő Sebastian Kurz került, aki pártelnökké választását követően megvonta a támogatást a koalíciós partner Ausztriai Szociáldemokrata...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés