Előfizetői tartalom

Surányi György: A devizahitelezés csapdái

A munkaerő-piac 1989-93 közötti drámai átalakulása (nagyjából egy millió munkahely megszűnése) mellett a deviza hitelek és azok következményei testesítik meg a rendszerváltozás utáni évtizedek legsúlyosabb társadalmi-, szociális-, gazdasági- és pénzügyi válságát. Ez az írás megkísérli bemutatni azokat a döntéseket vagy azok hiányát, amelyek a folyamat kialakulásához vezettek. Ennek során megkerülhetetlen a sokoldalú felelősség kérdésének áttekintése. Mivel az alapvető problémáknak legfeljebb egy része oldódott az elmúlt években, ezért érdemes áttekinteni, hogy mikor és milyen megoldások adódtak e válság tompítására, illetve mit lehet tenni ennek enyhítése érdekében.

A devizahitelezés kialakulása: az ősbűnAz első Orbán kormány 2001-ben gazdaságpolitikai paradigmaváltást hajtott végre. Ennek lényege az, hogy az 1995-től folytatott az export, a beruházások és a külföldi működőtőke bevonására épülő, külső- és belső pénzügyi egyensúlyt őrző, gyors (2000-ben 5,6%-os éves ütemű) növekedést eredményező gazdaságpolitikát felváltotta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés