Az Egyesült Államok felkészült a válaszcsapásra Észak-Korea ellen - jelentette be pénteken a Twitteren Donald Trump amerikai elnök.

"Teljesen készen állnak a katonai megoldások, csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem bölcsen cselekszik. Remélhetőleg Kim Dzsong Un más utat választ" - írta a közösségi portálon az amerikai elnök.
Donald Trump először kedden beszélt arról, hogy a hetek óta provokáló észak-koreai rezsim az amerikaiak "tüzével és haragjával" néz szembe, ha folytatja az eddigi tevékenységét. Erre válaszul az ázsiai ország bejelentette, hogy felkészül egy esetleges támadásra a guami amerikai katonai támaszpont ellen. Csütörtökön aztán Trump megerősítette, hogy az amerikai embereknek biztonságban kell érezniük maguknak, ő pedig hajlandó ezt garantálni. Péntek reggelre nem hivatalosan ugyan, de Kína is megszólalt: a pártlapban arról írtak, hogy ha Észak-Korea támadna, akkor igyekeznie kellene az országnak függetlennek maradni, azonban ha az USA megpróbálná megdönteni a sztálinista ország rendszerét, akkor be kellene avatkozniuk.

Magas rangú amerikai katonai tisztségviselők korábban az NBC hírműsorának elárulták, hogy a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

A Trump által mérlegelt két-három katonai opció közül ez az egyik olyan, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását - mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járna, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.

Az látszik, hogy Trump is kerüli azt a retorikát, hogy Korea esetleges megtámadásáról beszéljen, folyamatosan azt hangoztatja, hogy kész megvédeni országát és válaszcsapást intézni. Amikor tegnap egy esetleges megelőző csapás lehetőségéről kérdezték, akkor kitérő választ adott. Vagyis a jelek szerint elsősorban Kim Dzsongun következő lépésén múlik, hogy rendezhető-e a viszony a két ország között.