A regisztrált szavazóknak mindössze a 40%-a gondolja azt az Egyesült Államokban, hogy Donald Trump alkalmas elnöknek, ez pedig új mélypont - derült ki a Quinnipiac University kedden közzétett felméréséből. Az adatokból jól látszik, hogy a republikánusok és a demokraták között éles megosztottság van Trump alkalmasságát illetően, de az ezekből adódó együttes eredmény mégiscsak figyelemre méltó.

Az egyetem szeptemberben és októberben is végzett felméréseket, azokhoz képest most új mélypontra, 40%-ra esett azok aránya, akik szerint az éppen ázsiai körútjáról visszatérő Trump alkalmas az elnöki poszt ellátására. Ezzel párhuzamosan 57%-ra nőtt azok aránya, akik szerint alkalmatlan - foglalja össze a Politico.

Trump republikánus színekben jutott az elnöki posztra, így nem véletlen, hogy ebben a táborban továbbra is 86% szerint alkalmas a tisztségre, de közben a demokraták 93%-a szerint alkalmatlan arra. A magukat függetlennek vallók 60%-a szerint is alkalmatlan, illetve a feketék 93%-a, valamint a spanyolajkúak 70%-a is ezt gondolja. A fehér regisztrált szavazók azonban csaknem fele-fele arányban megosztottak a kérdésben.

A fenti felmérés nem Trump népszerűségét, hanem alkalmasságát firtatta, de előbbi szempont szerint sem teljesít jól az egy éve hivatalban lévő elnök, hiszen számos felmérés mutatta ki a napokban, hogy gyakorlatilag nem volt még olyan népszerűtlen elnöke az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államoknak 1 év után, mint most Trump (35% körüli mindössze a népszerűsége).

Quinnipiac University felmérése egyébként azt is kimutatta, hogy a regisztrált szavazók 58%-a szerint Trump nem őszinte, amit többek között a Twitterre kiírt üzeneteiből, az alternatív igazság hangsúlyozásából is le lehet szűrni, illetve a tényeket ellenőrző média számtalan esetben kapta konkrét hazugságon az elnököt. A szavazók 59%-59%-a szerint Trumpnak nem jók a vezetőik képességei, illetve nem törődik az átlag amerikaiakkal, noha a szavak szintjén Trump rendre ezt hangsúlyozza.

Címlapkép forrása: Brendan Smialowski AFP