Katar a héten jelentette be, hogy eltörli a vízumkényszert 80 ország állampolgárai számára. Ezek közül 33 ország állampolgárai számára ad 180 napra érvényes vízummentességet és ebbe a körbe került bele Magyarország is. Katar így küzd az elszigetelődés ellen, így próbálja élénkíteni az idegenforgalmat és a légiközlekedést.

A szomszédjai által elszigetelt ország (terrorizmus támogatása miatt) belügyminisztériuma szerdán jelentette be a hírt. A sajtótájékoztatón jelen volt a Qatar Airways katari légitársaság vezérigazgatója, Akbar al-Baker, aki kiemelte:

a bejelentett vízummentesség a külföldi látogatók számára a térség legnyitottabb országává teszi Katart.


Az Arab( Perzsa)-öböl menti országok általában vízumkényszert írnak elő a külföldiek számára, a beutazási engedélyt megszorító feltételekkel adják ki.

A bejelentés által érintett 80 ország közül 33 ország esetében az állampolgárok automatikusan vízummentességet kapnak és a kibocsátás napjától 180 napig lesz ez érvényes, és ennek birtokában az érintett személy 90 napot tölthet Katarban. A 33 ország között főként európai országok találhatóak, és itt van Magyarország is.

A maradék 47 ország esetében szintén jár az állampolgároknak a vízummentesség, de érvényessége csak 30 napra szól