Portfolio signature

Hamarosan megoldódhat Ukrajna legnagyobb problémája, de Trump pártja polgárháborús helyzet vár

Szabó Ákos
A múlt hétvégén egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Közel-Keleten regionális háború söpörjön végig, amit térség és a nyugati világ hatalmai mindenáron megpróbáltak elkerülni. Köztük volt az Egyesült Államok is, ahol az eszkaláció veszélye a gúzsba kötött Kongresszust is cselekvésre ösztökélte. A képviselőházban azonban hónapok óta patthelyzet uralkodik a hajszálvékony többséggel bíró republikánusok Ukrajna körüli belharcai, valamint a demokraták ukrán és izraeli segély párhuzamos elfogadásához való ragaszkodása miatt. Mindez annak ellenére, hogy az alsóház kétpárti mérsékelt többsége támogatja mindkettőt, de Mike Johnson házelnököt a saját pártjának trumpista szárnya gyakorlatilag fojtó szorításban tartja az eltávolításával fenyegetőzve. Johnson a héten új, bonyolult és kockázatos javaslattal állt elő, ami akár a pozíciójába is kerülhet, ennek pedig a választások előtt a demokraták örülnének a legjobban.

Ha a több mint két éve zajló orosz-ukrán háború és a Hamász tavaly októberben Izraelre mért támadásával kirobbant gázai háború nem lett volna elég külpolitikai kihívás Joe Biden számára, az utóbbi konfliktusban eddig csak közvetett szerepet vállaló Irán a napokban felcsavarta a hőfokot a Közel-Keleten. Az iráni ellenreakció nyomán ismét a megtámadott ország pozíciójába kerülés bizonyos értelemben politikai előnyökkel járt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, de fő szövetségesének, Joe Biden amerikai elnöknek is, hiszen

az eszkalációnak hála egy időre kikerült a figyelem középpontjából számos ellentmondásos kérdés.

Ide vehető az az április eleji téves izraeli légicsapás, amely egy amerikai jótékonysági szervezet hét önkéntesével végzett (köztük egy amerikai-kanadai kettős állampolgárral); a Biden által "vörös vonalnak" nevezett Rafah tervezett izraeli inváziója; és az is mélyítette a két ország közti szakadékot, hogy Chuck Schumer demokrata szenátor parlamenti választások kiírását sürgette Izraelben, amihez nemrég Netanjahu lehetséges utódja, a háború előtti idők vezető ellenzéki politikusa, Benny Gantz is csatlakozott.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés