Célzott támadásokat indított Kijev, kulcsfontosságú döntés jött Amerikából - Háborús híreink szombaton
Globál

Célzott támadásokat indított Kijev, kulcsfontosságú döntés jött Amerikából - Háborús híreink szombaton

Portfolio
Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.
Megosztás

Szavaztak a képviselők: hatalmas pénzügyi támogatást kap Ukrajna Amerikától

Az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást. Ez utóbbira az Oroszországgal háborúban álló Kijev hosszú hónapokat várt amerikai belpolitikai csatározások következtében.

Szavaztak a képviselők: hatalmas pénzügyi támogatást kap Ukrajna Amerikától
Megosztás

Orosz légitámadásban meghalt és megsebesült több civil Északkelet-Ukrajnában

Két ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy orosz légitámadásban, amely szombaton érte az orosz határtól mintegy öt kilométerre fekvő, északkelet-ukrajnai Vovcsanszk várost.

A Harkiv megyei ügyészség szerint közvetlen csapás ért egy kilencszintes lakóházat. Egy nő és egy férfi megsebesült, mindketten 61 évesek. Más városrészekben meghalt egy 50, illetve egy 84 éves férfi.    

Oroszország legalább hét rakétával támadta Ukrajnát az éjszaka, ezek közül kettőt az ukrán légvédelem lelőtt - közölte az ukrán légierő.    

Az észak-ukrajnai Szumi megyében fekvő Sosztka városban robbanások hallatszottak már azelőtt, hogy légiriadót rendeltek el - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség helyi médiajelentésekre hivatkozva.    

Szombat délután Poltava, Szumi és Csernyihiv észak-ukrajnai megyékben volt légiriadó.    

Helyi médiajelentések szerint a dél-ukrajnai Odessza Csornomorszk nevű negyedében szintén robbanások hallatszottak. Hivatalos források szerint Odessza megyében szintén légiriadót rendeltek el.    

Nyugat-Ukrajnában közúti ellenőrzés közben megöltek egy rendőrt, a társát pedig megsebesítették - közölte a rendőrség. Az ügyészség tudatta, hogy két katonát köröznek a bűncselekménnyel összefüggésben, amely szombaton kora reggel történt a Kijevtől nyugatra fekvő Vinnicja megyében. A hadsereg szerint a katonák egy évvel ezelőtt egy gépesítettlövész dandárban szolgáltak, azóta más egységhez vezényelték át őket. (MTI)

Megosztás

Kínába megy az orosz haditengerészet feje

Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában - jelentette szombaton a TASZSZ orosz állami hírügynökség a két ország közötti kapcsolatokkal szembeni növekvő nyugati kritikák közepette.

A látogatásra azt követően kerül sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken bírálta az orosz védelmi iparnak nyújtott kínai támogatást, mondván, hogy Peking elsődlegesen hozzájárult Moszkva ukrajnai katonai erőfeszítéseihez a fegyverekhez szükséges kritikus alkatrészek biztosításával.

Az eseményre Kínában, Oroszország legfontosabb globális politikai szövetségesében, április 22-23-án kerül sor. Mojszejev látogatása április 25-ig tart. A Hszinhua hírügynökség külön jelentette, hogy a "A közös jövő tengerei" címet viselő találkozón 29 ország több mint 180 haditengerészeti képviselője vesz részt. (Reuters)

Megosztás

Ukrajna energetikai létesítményeket támadott nyolc orosz régióban

Ukrajna nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel szombatra virradóan, az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem huszonhat drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Két ember - egy törött lábú nő és egy férfi - meghalt egy rakétacsapásban, amely tüzet okozott a házukban - közölte a közösségi médiában Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.    

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban másik három ember is megsebesült.    

Az orosz védelmi tárca közlése szerint szombat délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.    

Jelentések szerint ukrán drónokat semmisítettek meg a nyugat- illetve dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében.    

A Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa szombaton közölte, hogy dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor; Alekszandr Bogomaz brjanszki, valamint Vaszilij Anohin szmolenszki kormányzó is üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben keletkezett tüzekről számolt be.    

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban.    

Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.    

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat, csupán annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, miután az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják.    

Roman Sztarovojt, a Kurszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy Tyotkino falut kazettás lőszerekkel lőtték, de senki nem sebesült meg a támadásban.    

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a Déli Hadseregcsoport műveleti területén - a "Donyecki Népköztársaság" Makszimiljanivka, Sztupocski, Paraszkovijivka és Kalinyina térségében - az utóbbi 24 órában a javukra változott a harci helyzet, az ukrán hadsereg ez idő alatt 610 katonát veszített.    

A Középső Hadseregcsoport javította taktikai helyzetét, és az ukrán fegyveres erők nyolc ellentámadását verte vissza a tárca szerint, míg a Nyugati Hadseregcsoport egy nap leforgása alatt Harkiv megyében előnyösebb állásokat foglalt el, visszaverte az ostromló orosz hadsereg három támadását. (MTI)

Megosztás

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy
Megosztás

Soha ennyi orosz gáz nem jött még a Magyarországot ellátó vezetéken

Az RBC európai szállítási adatokra hivatkozó jelentése szerint a Török Áramlat gázvezeték áprilisban rekordmennyiségű földgázt szállított Oroszországból Európába. Április elejétől 16-ig a Gazprom 543,3 millió köbméter gázt küldött az EU-ba a török útvonalon keresztül, ami 3,4 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és az elmúlt négy év maximális értéke ebben az időszakban. A legfontosabb vevő Magyarország volt.

Soha ennyi orosz gáz nem jött még a Magyarországot ellátó vezetéken
Megosztás

Putyin kiadta a Nyugat elleni szövetség miatt az utasításokat, kezdődhet a tánc

Vlagyimir Putyin elnök utasítására az orosz kormánynak javaslatokat kell előterjesztenie a gabonakereskedelem megkönnyítésére, célzottan India és Kína felé, valamint további támogatásokat kell kidolgoznia a hazai gazdálkodók számára, beleértve a finanszírozást és az üzemanyagellátás biztosítását.

Putyin kiadta a Nyugat elleni szövetség miatt az utasításokat, kezdődhet a tánc
Megosztás

Kiparancsolták az amerikai hadsereget onnan, ahova a magyar katonai misszió tart

Csád felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki csapatait az országban lévő katonai támaszpontról, amely egyike a térségben egyre növekvő dzsihadista lázadás ellen harcoló kevés megmaradt nyugati előőrsnek. A magyar parlament tavaly döntött arról, hogy 2024 egy 200 fős magyar katonai erő hajt végre majd katonai missziót az afrikai országban. Oroszország is mozgolódik a háttérben.

Kiparancsolták az amerikai hadsereget onnan, ahova a magyar katonai misszió tart
Megosztás

Olyat tett Oroszország, ami az egész olajkartellt kiboríthatta

Az iparági forrásokból származó hajókövető adatok szerint Oroszország már a második egymást követő pénzügyi évben is India első számú olajszállítója maradt. Ezzel kiszorította az olajkartellként emlegetett OPEC-országokat a piacról, amelyek nem örülnek ennek a kedvezőtlen fejleménynek.

Olyat tett Oroszország, ami az egész olajkartellt kiboríthatta
Megosztás

Lecsapott az ukrán drónraj - Lángokban áll a Lukoil depója

Az éjszaka folyamán több orosz célpontot is megtámadtak az ukrán drónok. Az egyik akció úgy tűnik, éppen a Lukoil szmolenszki telephelyét trafálta telibe.

Lecsapott az ukrán drónraj - Lángokban áll a Lukoil depója
Megosztás

Ennyien érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6195-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5102-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Tartózkodási engedélyért 37-en folyamodtak - közölte az ORFK.

(MTI)

Megosztás

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

Pénteki hírfolyamunk ide kattintva olvasható vissza.

Címlapkép forrása: Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
john swinney skót első miniszter