FONTOS Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Pattanásig feszül a helyzet: összecsapások voltak a Dél-kínai-tengeren
Globál

Pattanásig feszül a helyzet: összecsapások voltak a Dél-kínai-tengeren

Portfolio
Kedden a Dél-kínai-tengeren feszültség alakult ki, amikor Peking vízágyúkkal kezdett lőni az egyik Fülöp-szigeteki hajóra - jelentette a Nikkei Asia.

A Dél-kínai-tengeren kedden súlyos feszültség alakult ki, amikor egy kínai hajó egy manilai humanitárius küldetést teljesítő járművel találkozott a nyílt vízen. A keleti nagyhatalom parti őrségének több hajója is vízágyúkat vetett be a Fülöp-szigeteki hajók ellen. A Fülöp-szigeteki Halászati és Vízi Erőforrások Hivatalának (BFAR) BRP Datu Bankaw nevű hajóját nyolc alkalommal érték találatok.

Az összecsapások kétszer is ütközéshez vezettek, ami a BFAR hajójának korlátjainak megrongálódását okozta.

A hajó tisztviselői szerint a berendezések is károsodtak az incidens következtében. A tengerészek már hajnalban észlelték a kínai jelenlétet, mintegy 35 tengeri mérföldre (65 kilométerre) a Scarborough-szirtektől.

Peking többször is rádióüzenetekkel szólította fel a járművet mandarin és angol nyelven, hogy távozzon a területről. A BRP Datu Bankaw az incidenst követően is folytatta útját, és jelenleg is úton van egy közös tengeri járőrözési és humanitárius misszió keretében. Az út célja, hogy élelmiszer- és üzemanyag-szállítmányokat juttasson el a Scarborough-zátonynál lévő filippínó halászokhoz.

Említést érdemel, hogy tavaly szeptemberben a kínai parti őrség egy 380 méteres úszó gátat helyezett el a zátonyon, ami jelentős akadályt jelent a területre való bejutásban.

A Fülöp-szigeteki Parti Őrség (PCG) hangsúlyozza, hogy folytatják tevékenységeiket a filippínó halászok védelme és biztonságuk garantálása érdekében.

Az események egybeesnek a Fülöp-szigeteki és amerikai hadsereg által végrehajtott éves közös hadgyakorlatnak, Balikatannak az időszakával. Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a tevékenységek továbbra is zajlanak az Egyesült Államokkal és Franciaországgal közösen, semmilyen haditengerészeti hajó nem tartózkodik jelenleg a misszió közelében. A jelentés szerint helyi idő szerint délután 13:40-kor még mindig egy Kínai Parti Őrség hajója és egy tengeri milícia hajója követte a BFAR járművét.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
K__AP20240516236