Mélyül a szudáni válság, éhínségre figyelmeztettek
Globál

Mélyül a szudáni válság, éhínségre figyelmeztettek

MTI
Éhínség alakulhat ki a Szudán nyugati részén lévő Észak-Dárfúr tartományban, amennyiben nem csitulnak a térségben dúló harcok - figyelmeztetett pénteken az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), felszólítva a szemben álló feleket, hogy engedjék be a területre a humanitárius segélyszállítmányokat.

Nairobi virtuális sajtókonferenciáján Leni Kinzli, a szervezet régiós szóvivője azt mondta, az élelmiszer-bizonytalanság decemberben legkevesebb 1,7 millió dárfúrit érintett, "ez a szám pedig ma vélhetően sokkal magasabb".

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF), valamint az utóbbival szövetséges milíciák között. A tartomány nagy részét az RSF, illetve a vele szövetséges milíciák irányítják, nemrég pedig ostrom alá vették a tartomány székhelyét, el-Fásirt, ahová a harcok elől korábban már mintegy félmillió civil menekült.

Kinzli figyelmeztetett, hogy a városban rendkívül nehéz a helyzet, az ostrom miatt pedig az ott élők nem tudnak elmenekülni. Hozzátette, hogy a környékbeli menekülttáborban már 20 gyerek halt éhen az utóbbi hetekben, az emberek pedig kétségbeesésükben füvet és mogyoróhéjat esznek.

Márciusban a szudáni hatóság visszavonta a WFP engedélyét, melynek értelmében segélyeket vihetett a térségbe Csád Adré nevű városából. A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy ezt az utat az RSF használja fegyvercsempészetre.

Jóllehet a csádi Tinából továbbra is legálisan szállíthatnának segélyeket, a szóvivő azt mondta, az a terület túl veszélyes a segélymunkások számára.

A WFP-nek jelenleg 8000 tonna élelmiszere várakozik csádi raktárakban, szállításra készen, de nem tudunk vele mit kezdeni

- figyelmeztetett.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
zágráb