FONTOS Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával
Globál

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Portfolio
Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

Gawkowski egy előre be nem jelentett kijevi látogatáson, ahol ukrán kollégájával, Mikhajlo Fedorovval találkozott, azt mondta, hogy Lengyelország és Ukrajna közösen fog küzdeni az orosz dezinformáció ellen. Hangsúlyozta, hogy felelősségteljesen tájékoztatni kell a polgárokat az ukrajnai háborús helyzetről, és fel kell készíteni a lakosságot, miközben garantálni kell a biztonságukat.

Gawkowski kijelentette, hogy Lengyelország az Oroszországgal folytatott kiber-hidegháború állapotában van, a Moszkvából érkező napi fenyegetések azonosak mind Varsó, mind Kijev számára. Kiemelte a kormánynak a kritikus infrastruktúrák védelmére és a nemzeti kiberbiztonsági rendszer korszerűsítésére irányuló intézkedéseit a koordináció és a védelem fokozása érdekében.

Arról is beszélt, hogy a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Mindezek legnagyobb része Oroszországból indított támadás, és idén szintén folyamatosan nő az orosz hackerakciók száma.

Lengyelország a világ legnagyobb technológiai szolgáltatójává vált az ukrajnai internetkapcsolat biztosítása érdekében, több mint 20 000 Starlinkkel, amelyek működési költségeit Lengyelország állja. Ezek támogatást nyújtanak az ukrajnai hadseregnek, valamint a kórházaknak, a kritikus infrastruktúrának, és folyamatos szélessávú internetkapcsolatot biztosítanak a civilek számára is. Lengyelország mintegy 500 Powerwall energiatároló egységet is küldött mind a katonai, mind a civil szektor számára.

Lengyelország jelenleg végrehajtja az Európai Unió nemrégiben elfogadott digitális szolgáltatási törvényét a dezinformáció elleni küzdelem érdekében, és Gawkowski a főbb közösségi médiaplatformok képviselőivel tárgyal az álhírek terjedésével kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a digitális szolgáltatóknak sürgősen hozzá kell járulniuk a nagyobb információbiztonsághoz és a megosztott felelősségvállaláshoz.

A találkozón Gawkowski és Fedorov digitális memorandumot írt alá, amely tovább erősíti Lengyelország és Ukrajna együttműködését a kiberbiztonság és a digitális szolgáltatások terén. Az, hogy Lengyelország a kibervédelemre és a szabályozásra helyezi a hangsúlyt, rávilágít arra a szélesebb körű kihívásra, amellyel a nemzeteknek digitális területeik védelme terén szembe kell nézniük, mivel a kiberbiztonság globálisan kulcsfontosságú kérdés, és egyre nagyobb kockázatot jelent a kritikus infrastruktúrára és a nemzetbiztonságra nézve.

Címlapkép forrása: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
rafah