Olyat tett az ukrán parlament, amire a háború kitörése óta nem volt példa
Globál

Olyat tett az ukrán parlament, amire a háború kitörése óta nem volt példa

MTI
Ismét engedélyezték a sajtó és a média képviselőinek a belépést az ukrán parlamentbe, a hadiállapot idejére szóló akkreditációjukról szóló rendeletet Ruszlan Sztefancsuk házelnök írta alá - tették közzé szerdán a parlament honlapján.

A hadiállapot bevezetése óta az ukrán törvényhozás zárt üléseket tartott, amelyekről az újságírók a helyszínről nem tudósíthattak. Eddig a parlament honlapján tette közzé, illetve valamelyik ellenzéki képviselő - legtöbbször Jaroszlav Zseleznyak - tájékoztatott a Telegramon a törvényhozás által meghozott döntésekről.

Mostanra megteremtették a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a média képviselői közvetíthessék a törvényhozó testület munkáját

- írta közleményében a parlament sajtószolgálata, kifejtve, hogy biztosították a szükséges technikai eszközöket, helyiségeket alakítottak ki sajtótájékoztatók céljára, interjúk készítésére és az ülés közvetítésére. Közölték, hogy május 7-én Sztefancsuk és az ukrán parlament apparátusának vezetője, Vjacseszlav Stucsnij megbeszélést tartott újságírókkal, ahol a sajtóközpontban végzett munka sajátosságairól beszéltek, különös tekintettel arra, hogy az újságíróknak légitámadás során le kell menniük az épület óvóhelyére. A közleményben kiemelték, hogy a sajtóközpontban egyszerre legfeljebb harmincan lehetnek. Ezt a korlátozást a biztonsági követelmények betarthatósága miatt hozták, és az újságíróknak kijelölt parlamenti óvóhelyben lévő férőhelyszám miatt.    

Zseleznyak szerdán a Telegramon közölte, hogy a parlament megszavazta a hadiállapot és az általános mozgósítás újabb kilencven napra szóló meghosszabbítását, augusztus 11-ig. Az elnöki rendeleteket 339, illetve 336 szavazattal hagyta jóvá a parlament, elfogadásukhoz legalább 226 képviselő támogatására volt szükség. A képviselő arra emlékeztetett, hogy ez már a tizenegyedik parlamenti szavazás a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.    

Olena Suljak kormánypárti parlamenti képviselő arról tájékoztatott, hogy a parlament 279 szavazattal második, azaz végleges olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek önkéntes mozgósíthatóságát. A képviselő magyarázata szerint továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben a szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és pedofilok, korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen bűncselekményt elkövetők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítélt személyek. Hozzátette, hogy az összes többi potenciálisan mozgósíthatóra ugyanaz a feltétel vonatkozik, vagyis három évnél több nem lehet hátra a büntetésükből.    

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű