ISW: szembetűnő jele van annak, hogy Putyin egy egész ország megszerzésére készülhet
Globál

ISW: szembetűnő jele van annak, hogy Putyin egy egész ország megszerzésére készülhet

Portfolio
Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova csütörtökön azt állította, hogy a moldovai kormány náci típusú „népirtást” folytat Moldovában – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) legújabb jelentése.

Az ISW szerint

ez figyelemreméltó fordulat a Kreml Moldovával kapcsolatos retorikájában, és arra utal, hogy Moszkva Moldova egésze felett ellenőrzést akar szerezni, nem csak egyes régiói (Dnyeszter Menti Köztársaság, Gagauzia) felett.

Zaharova május 9-én, a Győzelem napja alkalmából adott interjút a TASZSZ hírügynökségnek, azt az abszurd állítást téve, hogy Maia Sandu moldovai elnök és kormánya a náci Németországéhoz hasonló „eugenikus” gyakorlatokat folytat. (Az eugenika a népesség genetikai „minőségének” megjavítását hirdette, s nem válogatott az eszközökben ennek eléréséhez.)

Az orosz külügyi szóvivő szerint a moldovai kormány a román nyelvvel akarja helyettesíteni a „moldáv nyelvet”, és ezzel „az egész népesség elleni genocídium” alapjait rakja le. (Moldáv nyelv valójában nem létezik, ez a Szovjetunió találmánya volt, hogy megkülönböztessék a moldáv tagköztársaságban élő románokat az anyaországi románoktól.)

Zaharova azt állította, hogy a moldáv nyelv, kultúra és identitás megmarad Sandu távozása után is, és hogy Sandu „sötét foltot hagy Moldova történelmében”. Ez arra utal, hogy a Kreml arra számít, hogy az ősszel esedékes elnökválasztáson megbukik a Nyugat-barát Maia Sandu.

Az ISW felhívja a figyelmet, hogy Oroszország gyakran igazolja külföldi agresszióit az orosz ajkú lakosság megvédésével, ahogy azt Ukrajnában is teszi. Mostanában azonban egyre inkább a külföldi kormányok „nácizmussal” vádolásának taktikáját követi. Zaharova ezúttal nem beszélt az orosz ajkú lakosság megvédéséről, pedig a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban, illetve az autonóm Gagauziában jelentősebb orosz nyelvű kisebbség él.

Az ISW szerint

az, hogy Zaharova a „moldáv nyelvre” fókuszált, azt mutatja, hogy a Kreml egy jövőbeli orosz agressziót akar igazolni Moldova egészében.

A Kreml-barát moldovai ellenzék részt vett a Győzelem napi parádén Moszkvában, ami az ISW szerint arra utal, hogy a Kreml ezeket a szereplőket Moldova destabilizálására akarja használni, illetve hogy megtorpedózza az uniós csatlakozási folyamatot.

A május 9-i parádén Putyin meghívására részt vett Ilan Șor oroszbarát moldovai oligarcha, aki egy csalási ügy miatt évekkel ezelőtt Izraelbe menekült, ennek ellenére saját pártja van Moldovában Șor Párt néven. Szintén jelen volt Gagauzia Șor párti elnöke, Evghenia Guțul, illetve Marine Tauber parlamenti képviselő.

Ők hárman a nemrég létrehozott, Győzelem nevű választási blokk vezetői, amely elnökjelöltet indítana az összes esedékes moldovai elnökválasztásra.

Guțul maga néhány héttel ezelőtt találkozott Oroszországban Putyinnal, de

az, hogy Șor és Tauber is részt vett a Győzelem napi parádén, azt mutatja, hogy a Kreml moldovai tervei egyáltalán nem csak Gagauziára korlátozódnak

– írja az ISW.

A moldovai orosz befolyásolási kísérletekről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tajvan