Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat
Ingatlan

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

Az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése 2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre, de ez nem csak nálunk van így. A régió többi országában is hasonló folyamatok zajlanak. A tavalyi befektetési forgalom a régió átlagában 54 százalékkal maradt el az előző év forgalmától, a legnagyobb mértékben (68 százalékkal) Lengyelországban és (63 százalékkal) Romániában csökkent a tranzakciós volumen. A legkisebb mértékű forgalomcsökkenés Csehországban (-24 százalék) és Bulgáriában (-25 százalék) volt megfigyelhető. A hagyományosan legnagyobb Lengyelország piacán tavaly mindössze annyi ingatlanbefektetés valósult meg, mint Magyarországon az egészségesebb, 2017-2019 közötti években.

Magyarországot az utóbbi két évben Szlovákia is megelőzte az ingatlanbefektetési volumen tekintetében.

A befektetési aktivitás részben a magas finanszírozási költségek miatt Magyarországon mindössze 600 millió eurót ért el tavaly, ami több mint egyharmados visszaesés a megelőző évhez képest. A volumen 36 százalékát irodaházak, 22 százalékát ipari-logisztikai ingatlanok, 19 százalékát szállodák, 13 százalékát fejlesztési telkek, 11 százalékát pedig kiskereskedelmi ingatlanok tették ki.

Az átlagos tranzakcióméret 18 millió euró volt magyarországon, ami 22 százalékkal alacsonyabb a 2022-es értéknél.

Tovább nőtt a magyar befektetők aránya

2023-ban a befektetési forgalom döntő része hazai befektetőkhöz kötődött, a nyilvános ingatlanalapok jelentős vásárlásokat hajtottak végre. A 2023-as befektetési forgalom 82 százalékát tették ki a magyar befektetők vásárlásai.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A magyar befektetők közül a nyilvános nyíltvégű ingatlanalapok voltak a legaktívabbak, akik a teljes befektetési volumen több mint negyedéért (26%) feleltek, a zártkörű és külföldi ingatlanalapok részesedése összesen 22 százalékot tett ki, a magyar ingatlanbefektetők 17 százalék, míg a magánbefektetők aránya 14 százalék volt. A magyarok mellett Svédországból, Ausztriából, Kínából és az Egyesült Államokból is érkeztek befektetők, az ő együttes részarányuk 18 százalék volt.

Hogy állunk a hozamokkal?

A tavalyi évben tovább folytatódott a prémium hozamok emelkedése, egy év alatt Magyarországon az iroda- és az ipar-logisztika esetében is 75 bázisponttal mentek feljebb, míg a bevásárlóközpontoknál 25 bázispontos volt az emelkedés. A 2021-es mélypont óta viszont a fenti kategóriák hozamai rendre 150-150-50 bázispontot emelkedtek.

A 2008-as válság utáninál viszont most kisebbek a hozamemelkedések, akkor egy év alatt az irodapiacon 200 bázispontos, az ipar-logisztika szegmensben 225 bázispontos, a bevásárlóközpontok esetén pedig 150 bázispontos hozamemelkedés történt.

Ez a hozamemelkedés sem magyar sajátosság, 2023-ban a kelet-közép-európai régió összes országában emelkedtek a befektetési hozamok. Az elsőleges irodabefektetési hozamoknál ez átlagosan 70 bázispontot tett ki, a fővárosok közötti sorrend viszont nem változott.

A régióban továbbra is Prágában a legalacsonyabb, 5,5 százalék a prime irodahozam, míg a legmagasabb Szófiában, 7,75 százalék.

Az érettebb nyugat-európai irodapiacok (Amszterdam, Berlin, London, Párizs) 100–130 bázispontos hozamemelkedéseihez képest viszont a kelet-közép-európai régió fővárosaiban összességében kisebb (jellemzően 50–100 bázispontos) hozamnövekedés történt 2023-ban.

Nagyot zuhantak a tőkeértékek

A hozamok emelkedése az ingatlanértékek csökkenése irányába mutat, amit részben vagy egészben a bérleti díjak emelkedése tud ellensúlyozni. Úgy tűnik, ez a nyugat-európai fővárosokban kevésbé tudott megvalósulni, így ott az ingatlanok tőkeértéke nagyobb visszaesést szenvedett el, mint a kelet-közép-európai régióban. A kevés tranzakció ugyanakkor sok helyen nehezítette a valódi értékek meghatározását.

Az irodaértékekben a legnagyobb visszaesés a berlini piacon történt, ott 2022 második negyedévéhez képest 34 százalékos volt a visszaesés, míg a többi nyugat-európai fővárosban ez 28-31 százalék között alakult. A régióban a magyar és a lengyel piac hasonlóan teljesített, mindkettőben bő 20 százalékkal csökkentek a tőkeértékek, míg Csehországban és Szlovákiában ez mindössze 14-16 százalék volt.

A régió egyetlen kivétele Bukarest volt, ahol a prime hozam 50 bázispontos emelkedése mellett a prime irodabérleti díj közel 5 százalékkal emelkedett, és a tőkeérték is közel 4 százalékkal ment feljebb.

Jövőbeli kilátások

Bár a szakértők közül van, aki már a tavalyi második félévben úgy vélte, hogy a hazai kereskedelmiingatlan-piaci ciklus elérte mélypontját, a többség akkor a tőkeértékek további csökkenését vetítette előre. A pesszimista vélemények aránya a tavalyi harmadikról a negyedik negyedévre nézve csökkent, de a piaci szakemberek és ingatlantanácsadó cégek Európa-szerte még 2024-ben is a hozamok emelkedésére számítanak.

Egy a CBRE által néhány hónapja elvégzett felmérés azt vizsgálta, hogy mikorra térhet vissza a piaci aktivitás a kelet-közép-európai régióban a kamatemelések előtti szinthez. A válaszadó befektetők szerint ez inkább jövőre következhet be, meglehetősen kevesen vannak, akik már az idei második félévben elképzelhetőnek tartják az élénkülést, miközben a válaszadók több mint negyede csak 2026-ra látja ennek valószínűségét.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lakás családi ház