Visszatértek az emberek a plázákba - Beindul a bérleti díjak emelkedése?
Ingatlan

Visszatértek az emberek a plázákba - Beindul a bérleti díjak emelkedése?

Portfolio
Több mint egy éven át csökkent a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, idén januárban azonban megtört a folyamat, amikor 0,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben a forgalom volumene. Hogy milyen hatással volt ez az egyes kiskereskedelemi egységek kihasználatlansági rátáira és bérleti díjaira, azt az MNB legújabb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése alapján néztük meg.

A KSH adatait is feldolgozó jelentésből kiderül, hogy idén januárban 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összehasonlításban, amivel megtört a tizenhárom hónapja tartó éves alapú csökkenés. A lakossági fogyasztást meghatározó fontosabb tényezők közül a nemzetgazdasági reál átlagkereset 2023 decemberében 10,3 százalékkal nőtt éves alapon, és a lakossági bizalmi indikátor javulása 2024 elején is folytatódott. Az üzemanyagforgalom nélkül számított kiskereskedelem azonban 0,2 százalékkal csökkent 2024 januárjában, így ebben már 2022 júliusa óta tart a mérséklődés a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Gyógyszerre többet, ruhára és bútorra kevesebbet költöttünk

Havi bázison a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az év első hónapjában. Az élelmiszer-kiskereskedelem enyhén (0,2 százalékkal) emelkedett éves alapon, emellett nőtt a gyógyszer, gyógyászati termék, illatszer (+8,0 százalék) és a csomagküldő (+4,3 százalék) üzletek forgalma is. A könyv, számítástechnika (-5,5 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (-6,4 százalék), a textil, ruházat, lábbeli (-8,1 százalék) és a bútor, műszakicikk, vasáru (-8,2 százalék) üzlettípusokban viszont mérséklődtek az eladások.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Az üzemanyag-kereskedelem nélküli kiskereskedelmi forgalmon belül, folyó áron számolva

az online csatornák aránya a 2020-as 10,1 százalékról 2021-ben 11,4 százalékra emelkedett, innen pedig 2022-ben 10,3 százalékra, majd 2023-ban 9,8 százalékra csökkent.

Hogy alakultak a bérleti díjak?

A budapesti másodlagos bevásárlóközpontokban - ami a kevésbé frekventált helyen lévő és kisebb forgalmú plázákat jelenti - a bérleti díjak visszatértek a 2019-es szintre, és a regionális városok plázáiban is enyhe emelkedés volt tapasztalható. 2023 végére a 100–150 négyzetméter alapterületű kiskereskedelmi üzlethelyiségek tipikus kínálati bérleti díjsávjainak középértékei emelkedtek vagy stagnáltak a 2022. év végi szintekhez képest. Az egyes kategóriákat tekintve,

amíg a budapesti elsődleges bevásárlóközpontok és a bevásárlóutcák jellemző kínálati bérleti díjai nem változtak, addig a budapesti másodlagos bevásárlóközpontok bérleti díja emelkedett leginkább.

Az alábbi ábra az egyes kategóriák maximális bérleti díjait mutatja.

A másodlagos bevásárlóközpontok esetén a koronavírus-járvány idején lecsökkent bérleti díjsáv visszatért a 2019-es, 30-50 euró/négyzetméter/hó közötti szintjére. Enyhébb emelkedés figyelhető még meg a regionális városok bevásárlóközpontjainak kínálati bérleti díjaiban is, itt a díjsáv teteje emelkedett 35-ről 40 euró/négyzetméter/hó szintre.

Kihasználatlanság tekintetében a regionális városok bevásárlóközpontjai esetén történt jelentős emelkedés,

a 2022. év végi 5,5 százalékos szintről 9 százalékra, amelyben leginkább a korai, mára kevésbé modern bevásárlóközpontoknak volt szerepe. A budapesti elsődleges bevásárlóközpontok esetén az átlagos kihasználatlansági ráta egy-másfél százalékponttal emelkedett, elérve a 6,5 százalék körüli szintet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view