Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa
Ingatlan

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Portfolio
Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

Nemrég tette közzé a CNBC az IMD World Competitiveness Center Smart City Obszervatóriuma és a dél-koreai székhelyű World Smart Sustainable Cities Organisation együttműködésével elkészített 2024-es Smart City Indexet. Az index a világ legokosabb városait sorolja fel, ahol leginkább megvalósulnak az erre vonatkozó kritériumok.

Ezek elsősorban a digitális technológiai megoldások széles körű, különböző ágazatokat integráló alkalmazásait jelentik, melyek hozzájárulnak a fenntarthatóbb működéshez, az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, segítik a városban élők döntéshozásait, és összességében élhetőbbé teszik a várost. Az okos várost úgy is definiálják, mint olyan városi környezetet, ahol a technológia hozzájárul az urbanizáció előnyeinek növeléséhez és a lakosok hiányosságainak csökkentéséhez.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Nem véletlen, hogy van átfedés a világ tíz legélhetőbb városa és a világ tíz legokosabb városa között, melyek élén főként európai városok állnak. A 2024 Smart City Index 142 okosvárost rangsorol világszerte a kutatók által elemzett adatok, valamint az egyes városok lakosainak felmérései alapján. A tanulmány áttekintést ad arról, hogy a városban rendelkezésre álló infrastruktúra és technológia hogyan befolyásolja a város teljesítményét és a lakosság életminőségét. Ez alapján idén az alábbiak lettek a világ legokosabb városai:

  1. Zürich, Svájc
  2. Oslo, Norvégia
  3. Canberra, Ausztrália
  4. Genf, Svájc
  5. Szingapúr
  6. Koppenhága, Dánia
  7. Lausanne, Svájc
  8. London, Anglia
  9. Helsinki, Finnország
  10. Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

Nagyon kevés kivételtől eltekintve az élen szereplő városok földrajzilag olyan területeken helyezkednek el, ahol a társadalmi és gazdasági környezet viszonylag kiszámítható, még a globális bizonytalanságokkal szemben is.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az index 2019-es létrehozása óta idén először nem szerepel észak-amerikai város a top 20-ban. Az Egyesült Államok jelentős része az utóbbi években veszített ezen a téren, Washington DC 12, Los Angeles 11 helyet, de San Francisco is 9, New York pedig 7 hellyel került hátrébb. Az Egyesült Államok legokosabb városa ennek ellenére New York, ami a 34. helyen végzett, ezt Boston követi a 36. hellyel.

Bár az európai városok uralják a listát, az ázsiai városok is egyre jobban szerepelnek, melyek közül az alábbi öt teljesített legjobban:

  1. Szingapúr (5.)
  2. Peking (13.)
  3. Taipei (16.)
  4. Szöul (17.)
  5. Sanghaj (19.)

Szingapúr az index 2019-es felállítása óta folyamatosan a 10 legjobb között szerepel, miközben Taipei szintén 13 pozíciót ugrott az elmúlt évben, a 2023-as 29. helyről idén a 16. helyre.

„A városoknak olyan stratégiákat kell kidolgozniuk és elfogadniuk, amelyek ellenállnak a növekvő bizonytalanságokkal sújtott jövő próbáinak” – mondta el Bruno Lanvin, a Smart City Observatory elnöke, aki kiemelte, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmak továbbra is magasak, miközben az éghajlatváltozás ennél is nagyobb kihívásokat tartogat. Az egymás iránti bizalom és a jó kormányzás egyre fontosabbá válik, de az Al jelentősége a várostervezésben és -irányításban szintén növekedni fog.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view