Huszonhárom irodaházától válik meg az Európai Bizottság
Ingatlan

Huszonhárom irodaházától válik meg az Európai Bizottság

Portfolio
Hatalmas ingatlantranzakció történt Brüsszelben, melynek során az Európai Bizottság 23 irodaházat értékesített egy közel 900 millió eurós tranzakció keretében. A nem mindennapi üzlet az európai negyed revitalizálását és a fővárosba való jobb beillesztését célzó belga állami projekt része - írja a Szabadeurópa.hu.

A 23 ingatlan többsége - kettő kivételével - Brüsszel európai negyedében található, melyeknek vevője a belga állami befektetési alap (SFPIM) volt, közel 900 millió eurót fizetve a csomagért. Ebből az összegből a Bizottság a megmaradó ingatlanjainak felújítását és új irodahelyiségek kialakítását finanszírozza, miután a koronavírus-járvány óta az uniós tisztviselők a hét felében otthonról, az irodákban pedig rotációs rend szerint dolgoznak.

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa kiemelte, hogy a tranzakció hozzájárul ahhoz a célhoz, amely 2030-ig az épületeik számának 50, a működéshez használt felületnek pedig a 25 százalékos csökkentését irányozza elő, de az európai negyed átalakítását is elősegíti. Az Európai Bizottság tulajdonához jelenleg 66 brüsszeli irodaépületet tartozik.

A mostani az első olyan eset, hogy az EU legnagyobb, közel harmincezer főt foglalkoztató intézménye terjeszkedés helyett ingatlanoktól válik meg. Az SFPIM által megvásárolt ingatlanokat azonban a következő két évben még visszabérli a Bizottság, amíg fel nem újítják a tulajdonában maradó épületek nagy részét.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A tranzakció nemcsak az Európai Bizottság működésében jelent fordulatot, hanem a belga főváros életében is. Az európai negyed mostanáig Brüsszel többi részétől részben elkülönülten fejlődött és létezett, de a tervek szerint a Schuman körtér és tágabb környéke a jövőben szervesebb része lesz majd a fővárosnak.

A most megvásárolt ingatlanok a felújítás és átalakítást követően visszakerülnek majd a piacra, ahol lakásként, üzletként és a szolgáltatószektor részeként működnek majd, melynek eredményeként az európai negyedben lakó családok száma megduplázódhat. Az első új lakók és irodabérlők 2028-tól költözhetnek be az ingatlanokba.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view