Ingatlan

A Parlamentnél is magasabb lesz a Mol új felhőkarcolója

Portfolio
A Kopaszi-gátnál építi fel új székházát a Mol - jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján. A Mol-Csoport költözésével tanúi lehetünk az eddigi legnagyobb (bruttó 83 ezer négyzetméteres) budapesti székház létrejöttének, a cég ugyanis a mostani 11 épületből egyetlen modern irodaházba - a Kopaszi-gát mellé tervezett 120 méteres toronyépületbe - vonja össze különböző részlegeit. A döntés alaposan felforgatja Dél-Buda irodapiacát, a jelenlegi, 1970-ben épült irodaház megüresedésén túl mostantól biztosra vehető a Kopaszi-gáthoz tervezett toronyház megépítése.

Székházépítési boom a fővárosban

Az elmúlt évtizedben egyre elterjedtebb lett a budapesti irodaházfejlesztők körében a built-to-suit rendszerben történő fejlesztés, vagyis amikor a fejlesztő cég egy már meglévő bérlő igényeire szabva építi fel az új irodaházat, aki az átadás után akár meg is vásárolja az épületet. A válság alatt különösen népszerű lett ez a fejlesztési forma, a banki finanszírozáshoz ugyanis elvárás volt a meglévő biztos bérlő, ezzel csökkentve a pénzügyi kockázatokat.

A bankok sok esetben akár 50 százalékos - hosszú távra aláírt - előbérleti szerződési arányt is elvártak, ami szinte teljesen kizárta a spekulatív célú fejlesztéseket. A fejlesztők éppen ezért a hosszú távon gondolkodó bérlőket célozták meg, akiknek kedvező feltételeket ajánlva kínáltak új, modern irodaházat. A bérlők pedig a jó ajánlatokat látva éltek a lehetőséggel és vállalták akár azt is, hogy a belvárostól valamivel kijjebb költözzenek saját irodaházba. A fejlesztői oldalról kialakuló pénzügyi és a bérlői oldalról kialakuló minőségbeli egymásrautaltság hozta el a fejlesztések új irányát, ami úgy tűnik, hogy még mindig tart, a Mol költözésével létrejöhet ugyanis az eddigi legnagyobb budapesti székház.

A Parlamentnél is magasabb lesz a Mol új felhőkarcolója
Az új Mol Campus látványterve.

Az új Mol Campussal lehetőség nyílik arra, hogy az eddig elkülönült részlegek egy térben kapjanak helyet. A 'campusban' létrehozott egységek segítik az együttműködést és az információ áramlását. Az épület a nagyközönség számára is nyitott lesz, a tetején kialakított kilátóteraszról bárki megcsodálhatja majd Budapestet - mondta el Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

A területet a tervekkel együtt a Mol kivásárolta a BudaPart projektből, tehát egy saját fejlesztésről van szó. Azokra az újságírói kérdésekre azonban, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás és milyen finanszírozást vesz igénybe a cég, Hernádi Zsolt a fejlesztés mostani szakaszában nem tért ki részletesen. A jelenlegi székház jövőjéről még nem született döntés, de az elavult, közel 50 éves épülettel kapcsolatban akár a későbbi bontás sem zárható ki.


A BudaPart fejlesztésében megvalósuló toronyház már az első látványtervek nyilvánosságra kerülését követően nagy vitákat kavart. Sokak szerint felesleges a 120 méteres épület, ami egyébként sem illik bele Budapest látképébe, míg mások a jobb arányok miatt szerencsésebbnek tartanák legalább 150 méter magasra építeni a házat. A fejlesztő részéről Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója viszont korábban hangsúlyozta, hogy ők nem szándékoznak a jelenleg hatályos Településrendezési szabályok módosítását kezdeményezni és az épület fejlesztését a jelenleg hatályos magassági szabályok figyelembevételével (120 méter) tervezik.

A Parlamentnél is magasabb lesz a Mol új felhőkarcolója


A Parlamentnél is magasabb lesz a Mol új felhőkarcolója
A nagyobb cégek egy épületben való elhelyezésére egyébként külföldön is látunk példákat - Apple székház - ami egyszerűbbé teszi a különböző részlegek közti kommunikációt és költséghatékonyabbá is teheti a működést.

Budapesti példák

KPMG

A válság után az egyik ilyen nagyberuházás a KPMG 11 125 négyzetméteres székháza volt. A Vision Towers első ütemét a régi Volga szálló helyére tervezte meg a Futureal a Váci úti irodafolyosón, de hasonló konstrukcióval történő fejlesztések most is zajlanak.

Nokia

Májusban adták át a budapesti Corvin-negyedben megépült Nokia Skyparkot, ami Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja. A 25 ezer négyzetméteres komplexum a Nokia Globális Technológiai Központ mellett a Nokia Bell Labs hazai kirendeltségének ad helyet. A budapesti Nokiánál jelenleg több mint 2000-en dolgoznak. A bérleti szerződés megkötésekor - a BRF számításai szerint - ez volt 2016 utolsó negyedévének legnagyobb tranzakciója.

Magyar Telekom

Az építés alatt álló BTS fejlesztések közül a legnagyobb a Könyves Kálmán körúton felépülő 58 ezer négyzetméter alapterületű Telekom székház, ahol az átadás után 4500 ember dolgozhat majd. A WING által fejlesztett épületben a legfelső szinten egy fitneszközpont és egy 200 méteres futópálya is helyet kap majd.

Ericsson

Az átadáshoz közeledik az Ericsson dél-budai székháza is, ahol az összesen 24 ezer négyzetméter alapterületű épület ad majd otthont a vállalat Svédországon kívüli legnagyobb kutatás-fejlesztési központjának. A hatemeletes épület szintén built-to-suit rendszerben, vagyis a megrendelő Ericsson igényeire szabva épül fel. A székházban várhatóan 1800 ember dolgozhat majd.



A Parlamentnél is magasabb lesz a Mol új felhőkarcolója
További információkért kattints a képre!
Ugyanígy kezdte el különböző részlegeit egy helyre, a Babér utcai irodaházba költöztetni az OTP is, jóllehet a banknak a központja továbbra is a belvárosban van. A nagyok mellett azonban kisebb fejlesztők is feltűnnek a piacon hasonló konstrukcióban gondolkodva. 2013 elején adták át a Geometria Kft. által építtetett Medve utcai, 1350 négyzetméteres irodát, ami az ArchDaily oldalára is felkerült, mint az egyik legkülönlegesebb modern iroda.

Megéri ez a Mol-nak?

Hogy egy cégnek megéri-e egyetlen épületbe átköltözni, nincsenek pontos adatok, a BudaPart fejlesztésében eddig bejelentett irodák bérleti díjai 13,5 és 16,5 euró között vannak, ami elmarad ugyan a belvárosban jellemző prémium bérleti díjaktól, de magasabb, mint a budapesti alpiacokra jellemző modern irodaházak átlaga. Egy toronyház esetében viszont az esetleges presztízsértéket is figyelembe kell venni, ami szintén hatással van a bérleti díjakra, így egy ilyen döntésnél az ár csak az egyik szempont. A Mol központja közel 50 éve ugyanabban az épületben van, így a modernizálás mindenképpen indokolt.

Kétségtelen, hogy az eddigi irodafejlesztések közül az új Mol székház az egyik leglátványosabb, ami, ha elkészül nemcsak az ország vezető vállalatának lesz a központja, hanem a főváros építészetében is fordulópontot jelent, ez lehet ugyanis az első épület, amelynek magassága eléri, sőt meg is haladja majd a Parlament épületének magasságát.

A Mol mostani székházától 1km-re épül fel az új.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025