Újabb rekord dőlt meg a budapesti irodapiacon, mostanra a spekulatív kihasználatlansági ráta is 10 százalék alá csökkent, vagyis több alpiacon szinte lehetetlen nagyobb méret egybefüggő irodaterületet találni. A most zajló fejlesztések eredményeként azonban év végétől - az átadások megindulásával - enyhülni fog a hiány - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

A harmadik negyedév során két új irodaépületet adtak át Budapesten; a Graphisoft Park Start-up épületét Észak-Budán 2500 négyzetméterrel, míg a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő, saját tulajdonú Nexon székház 4000 négyzetméterrel növelte az irodaállományt. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 353 235 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 684 655 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 668 580 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

Az üresedési ráta tovább csökkent; a harmadik negyedév során 1,0 százalékponttal 7,6 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,3 százalék), míg a legmagasabb üresedési ráta (28,5 százalék) ismét az agglomerációban mérhető.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.A kereslet 2017 harmadik negyedévében 164 980 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévben regisztrált értéket 67 százalékkal haladja meg. A negyedév során a kereslet legnagyobb részét egy 50 ezer négyzetméteres saját tulajdonba vétel adta - ami az egyelőre csak terveken létező, MOL új campusát jelenti - ha ezt nem számítjuk bele, akkor a fennmaradó kereslet legnagyobb részét az új bérbeadások (41 százalék) tették ki. Ezt követte a szerződéshosszabbítás 37 százalékos részesedéssel, majd az előbérlet 12 és a bővülés 10 százalékkal.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

A BRF 2017 harmadik negyedévében összesen 162 tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 1018 négyzetméter volt. Dél-Budán realizálódott a negyedév legnagyobb kereslete, a szerződések több mint 32 százalékát kötötték ezen az alpiacon. Ezt a Váci úti irodafolyosó és a Nem-központi Pest alpiacok követték 15 és 13 százalékos részesedéssel.

A negyedév legnagyobb méretű tranzakciója egy saját tulajdonba vétel volt, melynek során Dél-Buda alpiacán 50 000 négyzetméterre kötöttek megállapodást. A legnagyobb új szerződést a Belváros (CBD) alpiacon kötötték, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítást a Nem-központi Pest alpiacon rögzítették 11 130 négyzetméteren. A nettó abszorpció 2017 harmadik negyedéve során 40 815 négyzetméter volt.