FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
Ingatlan

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország

Magas hozamok, nagy növekedés egy kicsi és kevésbé transzparens piacon - ezt gondolják röviden Közép-Európáról a nemzetközi ingatlanbefektetők, derült ki Londonban. Több mint 100 résztvevővel került sor ugyanis a Portfolio és az RICS első közös Londonban tartott ingatlanbefektetési konferenciájára. A CEE Property Investment Briefing előadói között Európa legnagyobb befektetői foglaltak helyet, a téma pedig Közép-Európa volt.
Nyitóelőadásában Dr. Neil Blake, a CBRE európai kutatási vezetője kiemelte, hogy míg a nyugat-európai ingatlanpiacok befektetési volument tekintve szinte elérték már a válság előtti csúcsot (2 százalékkal maradnak el tőle), addig Közép- és Kelet-Európa még elég messze jár ettől. A szakember szerint ez a jelenség több okra vezethető vissza: kevesebb tőke jut el a régióba, kevés a minőségi befektetési termék, ill. a gazdasági és politikai kockázat is jelentős. Előbbi esetében kiemelte, hogy a válság utáni években nagy volatilitás jellemzi a KKE-régiót, több országban is visszaesett a versenyképesség. Mindez több piacon is bérleti díj csökkenést hozott, ami nem segíti a befektetési piac élénkülését.

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország
A fenti negatívumok mellett Blake szerint nagyon erős pozitív érvek szólnak a régió mellett. Ilyen a belső kereslet erőssége, a nyugat-európait messze meghaladó GDP-növekedési kilátások, illetve az irodaterületek iránti várható erős kereslet. Mindezek a faktorok vonzóvá teszik Közép-Európát.

Ingatlanpiaci kockázatnak tekinti Neil Blake a régió fővárosaira jellemző magas irodapiaci kihasználatlanságot, ami szerinte alapvetően a túlságosan megengedő szabályozási környezettel magyarázható, vagyis szerinte "túl könnyű ma fejleszteni Közép-Európában". Mindez pedig nemcsak magas kihasználatlanságot, hanem nagy volatilitást is okoz, ami egyértelműen riasztja a kockázatkerülő befektetőket.

Közép-Európa kicsi, de vonzó

A londoni CEE Property Investment Briefing első panelbeszélgetése arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért érdemes befektetni Közép-Európába. Robert Martin, az londoni központú Europa Capital igazgatója szerint nagyon leegyszerűsítve a képlet úgy néz ki, hogy a magas ingatlanpiaci hozamok és a gazdasági növekedés vonzzák a régióba a befektetőket, de a transzparencia hiánya nagy visszatartó erőnek számít még mindig. Florian Nowotny, a bécsi CA Immo pénzügyi igazgatója ehhez hozzátette még, hogy a likviditás is komoly kockázat Közép-Európában, hiszen ezek a piacok sokkal kisebbek, mint a nyugat-európaiak. A transzparenciával kapcsolatban megjegyezte: szerinte nehéz belépni ezekre a piacokra, mert nagyon fontos, hogy minden egyes piacon saját csapattal legyen jelen a befektető.

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország
Otis Spencer (Peakside Capital, ügyvezető igazgató) is a növekedésre helyezte a hangsúlyt. Szerinte amíg nő a gazdaság, addig nő az ingatlanpiaci kereslet is. Spencer szerint indokolt a hozamok további konvergenciája a nyugat-európai szintek felé.

A piacok méretét mindenki fontos tényezőnek tartja. John Verpeleti, a Colliers International kelet-európai elnöke emlékeztetett rá, hogy míg a népességet tekintve Kelet-Európa (Törökországot is beleértve) nagyjából paritásban van Nyugat-Európával, addig GDP-t tekintve már csak 80-20 az arány, az ingatlanbefektetési volumen esetében pedig kb. csak 10-90, vagy még annál is rosszabb. Dr. Walter Hampel, a Deutsche Pfandbriefbank közép-európai vezetője ugyanezt egy másik példával érzékeltette: a régió legnagyobb irodapiaca, vagyis Varsó teljes modern irodaállománya akkora, mint Párizsban az összes üresen álló irodaterület.

Arra a kérdésre, hogy a befektetők pontosan melyik országokat értik bele Közép- és Kelet-Európába (CEE, KKE), különbözőek voltak a válaszok. Abban nagyrészt mindenki egyetértett, hogy Oroszország nem része a régiónak. Egyetértett ezzel Evan Lazar, a Dentons ügyvédi iroda globális igazgatóságának tagja is, hozzátéve, hogy ettől függetlenül az orosz piac nagyon aktív, csak nem ugyanazok a befektetők dominálják, mint KKE-t. Walter Hampel (Deutsche Pfandbriefbank) szerint a rendszerváltás utáni időkben KKE a visegrádi négyeket jelentette, ami idővel kiegészült Romániával. A válság után években ez megváltozott: Csehország és Lengyelország az északi térséghez, míg Románia és Magyarország a déli térséghez sorolódott a befektetői fejekben. Az elmúlt 12 hónapban Hampel szerint ez megváltozni látszik és Magyarország és Románia fokozatosan jönnek vissza, közelítik Csehországot és Lengyelországot. Hampel szerint egyébként a magyar piac alulárazott a politikai kockázatok miatt és ez a veszély a választások után már Lengyelországra is leselkedhet.

Ki mit venne?

Otis Spencer (Peakside Capital) személy szerint KKE-ben nagyon vonzónak tartja befektetési szempontból az outlet központokat és a kollégiumokat (student housing). Ez utóbbi szegmens a régióban még nagyon kezdetleges szakaszban jár, de Spencer szerint komoly lehetőségeket rejt magában. Robert Martin (Europa Capital) szerint most budapesti és prágai irodaházat érdemes venni és ők kerülik a kiskereskedelmi ingatlanokat, mert az e-kereskedelem expanziója komoly átrendeződést hoz ezen a piacon. Karol Pilniewicz, a Valad Europe régiós vezetője szerint a logisztikai piac túlságosan zárt és néhány nagy szereplő álta dominált, akik a legjobb eszközöket megtartják maguknak, így másnak nehéz belépni erre a piacra.

A jelen lévő befektetők egyetértettek abban, hogy új helyekről is érkezik tőke Közép-Európába. Otis Spencer (Peakside Capital) kiemelte az ázsiai befektetőket, akiket elsősorban a magas hozamok vonzanak oda. Walter Hampel (Deutsche Pfandbriefbank) szerint az ázsiai befektetők sokszor "láthatatlanok" maradnak, mert nagy nyugati eszközkezelők zászlója alatt hozzák ide a pénzt a régióba.

Számely Péter, az osztrák Hypo Niederösterreich régiós ingatlanfinanszírozási vezetője szerint érdekes fejleménye az elmúlt 12-18 hónapnak, hogy a banki versenynek köszönhetően az LTV-k folyamatosan emelkedtek és ma már elérik a 70 százalékot. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország és Románia esetében továbbra is jelentős elmaradás érzékelhető ezen a téren.

Együttműködés vagy verseny?

Török Árpád, a budapesti központú TriGranit vezérigazgatója szerint nincs már olyan, hogy egységes KKE-piac, hanem nagyon különböző fundamentumú piacok vannak egymás mellett olyan szélsőségekkel mint Lenegyelország, ahol a válság után végig stabil piac volt jellemző és Románia, ahol olyan súlyos korrekciót láthattunk, amire máshol a térségben nem volt példa. Ulf Pleschiutschnig, a Morgan Stanley Real Estate Investment ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ők nagyon egyszerűen közelítik meg ezt a kérdést: földrajzi elhelyezkedés alapján beszélnek Közép-Európáról, amibe náluk beletartozik Ausztria is, de Oroszország pedig nem. Számely Péter (Hypo Niderösterreich) szerint Ausztria érdekes kérdés ilyen szempontból, mert bár földrajzilag része a régiónak, hiszen Bécs keletebbre fekszik, mint Prága, de gazdaságilag egyértelműen Nyugat-Európához tartozik.

Tomás Salajka, a prágai központú CPI Property Group akvizíciós igazgatója szerint azonban a régióban tevékenykedő cégeknek érdekük, hogy KKE egy piacként funkcionáljon, ugyanis egyenként túlságosan kicsik. Noah Steinberg, a budapesti Wing elnök-vezérigazgatója szerint a jövő úgyis abba az irányba mutat, hogy egyes városok lesznek a piacok, vagyis egyes városok versengenek majd a tőkéért mind Nyugat-Európában, mind Közép-Európában. Egyetértett ezzel Tomás Salajka (CPI) is, aki hozzátette, hogy jelenleg a régió és azon belül különösen Prága legnagyobb problémája a gyenge színvonalú városvezetés. Noah Steinberg (Wing) szerint a városok vonzósága egyre inkább kulcskérdés lesz.

A megszólalt szakértők egyetértettek abban, hogy a KKE-régión belül ma inkább a versengés, mintsem az együttműködés a jellemző és ebben szerintük belátható időn belül nem is lesz változás.

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország

Királyi hagyományok Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) a világ első számú ingatlanszakmai szervezete. A londoni központú független szervezetet 1868-ban alapították és mára a világ 140 országában jelen van összesen több mint 120 ezer fős tagsággal. A Portfolio és az RICS által közösen rendezett konferencia helyszíneként is szolgáló Parliament Square-en található központ az alapítás óta szolgálja a szervezetet.

Innovációra várva

A Portfolio és az RICS által közösen rendezett londoni konferencián Polster Tamás, a Cushman & Wakefield európai tanácsadási vezetője a Közép-Európa jövőjéről tartott előadást, arra a kérdésre kereste a választ előadásában, hogy mi fogja hajtani a régiót mint üzleti célpontot (business destination). A brüsszeli szakember szerint nagy kérdés, hogy a rendszerváltás utáni piacvezérelt majd erőforrás vezérelt (olcsó munkaerő által vezérelt) növekedés után eljön -e az innováció vezérelte növekedés Közép-Európában. Ebben a kérdésben a kormányoknak komoly felelősségük lesz a jövőben Polster Tamás szerint.

A prezentációban a demográfiai problémákra is fontos hangsúlyt fektetett. 2030-ra 7 millió fővel lesznek kevesebben a keleti EU-tagállamok munkaerőpiacán miközben csak Németországban 6 millió munkavállalóra lesz szükség. A népesség elöregedése mellett a kivándorlás is gyorsítja a folyamatokat, utóbbi egyik fő oka az, hogy európai szinten a régiós fővárosokban a legalacsonyabb a lakosok elégedettsége saját városukkal. Ugyanakkor új fejlemény Polster szerint, hogy a Nyugat-Európába (elsősorban Németországba) áramló menekültek kvázi kiszoríthatják a potenciális kelet-európai bevándorlókat, ami miatt lelassulhat a kelet-európaiak Nyugat felé vándorlása.

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország
Az közismert, hogy régiós városokat alacsony bérleti díjak jellemzik, arról azonban ritkábban esik szó, hogy ehhez alacsony produktivitás is társul. A közép-európai nagyvárosokban négyből csak egy alkalmazottnak van saját asztala, míg ezzel szemben Nyugat-Európában majdnem mindenkinek - ez a gyakorlatban relatíve alacsony részvételt jelent az irodapiacon Polster Tamás szerint.

Ebből a szempontból kulcskérdés lesz Közép-Európában a helyi KKV-szektor szerepe, vagyis, hogy képesek lesznek -e megerősödni a helyi cégek és fokozottan megjelenni az irodapiacon bérlőként.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vlazar