Ingatlan

Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint

Portfolio
Ha új irodapiaci trendekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg az épület-tanúsításban előkerülő újdonságokkal sem. Bár elsőre nem tűnik izgalmasnak maga a dokumentáció és a kivitelezési megoldások részletei, amelyekkel jobb szintű besorolást kaphat egy épület, mégis szerves része mindenki életének. A WELL minősítés, egy olyan épületekre vonatkozó certifikáció, amely kifejezetten a dolgozók elégedettségéről szól, vagyis minden irodai alkalmazottat érint. Bármilyen elrendezés, műszaki megoldás, szolgáltatás, vagy kényelmi tényező szívesen látott az épületben, ha az a dolgozó termelékenységét és elégedettségét növeli, természetesen az észszerűség határain belül. A Portfolio Property Investment Forum irodapiaci szekciójában egy kerekasztal-beszélgetés keretében volt szó erről az újdonságról.
A Well Building Standard (WELL) minősítés az International Well Building Institute nemzetközi minősítése, amely nyolc különböző szempont szerint értékeli az épületeket, hogy azok ne csupán a környezettudatosságnak megfelelően legyenek a legmodernebbek, de a dolgozók közérzetére és egészségi állapotára is pozitív hatást gyakoroljanak. Utóbbiak azért is nagyon fontosak, mert így növelhető a dolgozók hatékonysága és a legkiválóbb munkatársakat nyerhetik meg maguknak a vállalatok.

A nyolc szempont a következő: levegőellátás, víz, egészséges táplálkozás lehetősége, természetes fény, fitnesz, kényelem, szellemi frissesség és innováció. Ezek mindegyike további kategóriákat tartalmaz, például hogy milyen az ivóvíz minősége, a helyben kapható ételek mekkora adagokban kerülnek felszolgálásra, a bútorok milyen anyagból készülnek vagy, hogy a vállalat ne kötelezze a munkatársakat, olyan üzleti út vállalására, ahol több, mint 5 órát kell utazni, beleszámítva a várakozási időt is.



Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint
A WELL minősítés kritériumai szerinti épület-tanúsítás egyre inkább elterjedőben van a tengerentúlon, de Európában is találunk rá már példákat. A Portfolio Property Investment Forum irodapiaci panelbeszélgetésén a résztvevők az új trendekről beszélgettek. Déri Beáta a CPI Property Group PR & marketing igazgatója a well-beinggel kapcsolatban elmondta, hogy van egy olyan szolgáltatási minőség része, aminek meg kell felelnie a munkavállalók igényeiknek. Havas Dávid a CBRE Hungary Project Management & Building Consultancy vezetője arról beszélt, hogy a dolgozók igényeihez az iroda és annak a műszaki kialakításával lehet igazodni. Hozzátette, hogy ez a viszonylag új jelenség egy gondolkodásmód is, amelyben többek között fontos a hatékonyság és a flexibilitás.

A beszélgetés során a tagok rátértek a WELL minősítésre. Horváth Dávid a Colliers International Senior Workplace tanácsadója kifejtette, hogy a WELL egy olyan dolgot takar, amiben az embert helyezik a középpontba, majd Hegedűs Orsolya MRICS a Cushman & Wakefield budapesti irodájának tanácsadási, valamint piackutatási részlegének vezetője hozzátette, hogy a WELL bérlői szempontból is fontos

Segíthet a vállalatoknak abban, hogy a tehetséges munkaerőt megszerezzék, illetve hogy produktívak legyenek a dolgozóik.

Vojnár Zinaida, a HB Reavis International Business Development vezetője kiemelte, hogy sokan félreértik a well-beinget és a WELL minősítés lényegét, illetve hangsúlyozta, hogy az emberekről és az ő jólétükről kell, hogy szóljon ez a törekvés.

Massányi Tibor a DVM design Kft. ügyvezető partnere arra a kérdésre válaszolt, hogy miben tér a WELL minősítés a már szélesebb körben elterjedt LEED és BREEAM certifikációktól.

Valaki számára plecsni, valakinek marketing eszköz, és vannak olyanok is, akik számára van értelme ezeknek a minősítéseknek. Nem konkrétan a WELL-re van szükségünk, hanem arra a tudásra, amit ennek a szabályai meghatároznak. A WELL-ben az a több, hogy az effektív dolgozóval foglalkozik, és miatta hoz létre olyan környezetet, amiben jól érezheti magát." Hozzátette azt is, hogy a legnagyobb kihívást, az jelenti, hogy ezt a törekvést euróra és négyzetméterre "lefordítsák".

A BREEAM (BRE Environmental Assesment Method) a legelsőként kifejlesztett környezettudatos épület-tanúsítási rendszer, amely kereskedelmi, iroda- és ipari épületekre vonatkozik. A környezettudatosság jegyében leginkább olyan épületek fejlesztését bátorítja, amelyek kevesebb energia felhasználásával üzemelnek. A minősítés szintjei az alábbiak lehetnek: megfelelt (pass), jó (good), nagyon jó (very good), kitűnő (excellent), illetve kiemelkedő (outstanding). Egy másik változat, a BREEAM Communities minősítés a nagyobb léptékű beruházásokra összpontosít, és azok átfogó környezeti, társadalmi és gazdasági jóllétre gyakorolt hatását vizsgálja és nem csupán egy épületre vonatkozik.

A LEED minősítést 1998-ban hozták létre, új és már meglévő épületekre is vonatkozhat. Szintén a környezetvédelmi szempontokra koncentrál, a megfelelő energia-, és anyagfelhasználásra, illetve a belső környezet minőségére. Az minősítés során megszerezhető kategória lehet a Certified, Silver, Gold vagy Platinum tanúsítványok egyike.



Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025