Ingatlan

Egymás elől kapkodják el a belvárosi lakásokat a külföldiek

Portfolio
2016-ban éves szinten 13 százalékkal lettek drágábbak a használt lakások, és az új lakások áremelkedése is meghaladta a 10 százalékot. 2017 I. negyedévében folytatódott az áremelkedés az ingatlanpiacon. A használt lakások ára 4,8, az új lakásoké 1,7 százalékkal haladta meg a megelőző negyedévi szintet. A tavalyi évben 146 ezer lakás cserélt gazdát, ami 9 százalékkal volt több, mint az azt megelőző évben. A forgalombővülés ellenére azonban a kisebb településeken az árak emelkedése elmaradt a nagyvárosokra jellemzőtől. Az eladások 5 százaléka, vagyis minden huszadik vásárlás külföldi állampolgárokhoz köthető - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.
A 2016. évi végleges adatok szerint 146 ezer lakást értékesítettek, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az eladott lakások túlnyomó többsége használt lakás volt. A mintegy 5 ezer új építésű lakás a teljes forgalomnak csak 3,3 százalékát tette ki, azonban már ez is növekedést jelent. 2016-ban összesen 5193 új lakás épült értékesítési céllal, és eközben 4860 újépítésű lakást adtak el.

Ennyit drágultak a lakások

2016-ban a használt lakások piacán a megelőző év átlagos árszintjéhez képest 13 százalékos tiszta áremelkedés következett be. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Közben az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára csak kisebb mértékben emelkedett, és 5,2 százalékkal lett magasabb, mint 2015-ben volt.

Egymás elől kapkodják el a belvárosi lakásokat a külföldiek

Nőtt a tranzakciók száma

2016-ban a lakáspiaci értékesítések összesített értéke 1865 milliárd forint volt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Budapest részesedése a lakáspiaci összforgalomból 2011-től 2015-ig 39-ről 47 százalékra emelkedett. Ez a folyamat 2016-ban megállt, Budapest részaránya 43 százalékra csökkent.

2016-ban az eladott új lakások összértéke 95 milliárd forint volt, ez a teljes lakáspiac 5 százalékát tette ki. Bár az ország lakásállományának többsége családi ház, a piaci forgalomban a többlakásos épületek lakásai jelennek meg nagyobb súllyal. 2016-ban 899 milliárd forint értékben cseréltek gazdát társasházi lakások, és további 283 milliárd forintot költöttek a háztartások lakótelepi panellakásokra. A családi házak összesített eladási ára 684 milliárd forint volt.

Húszmilliónál is drágább az átlagos budapesti lakás

2016-ban a Budapesten eladott használt lakások átlagosan 21,2 millió forintba kerültek, 3,8 millió forinttal többe, mint 2015-ben. 2017 I. negyedévében az árak további 0,7 millió forinttal emelkedtek.


Egymás elől kapkodják el a belvárosi lakásokat a külföldiek

2016-ban az eladott használt lakások négyzetméterára Budapesten 361 ezer forint volt, ami 2017 I. negyedévében elérte a 400 ezret. Ezzel a fővárosi árszint tovább távolodott az országos átlagtól.

A négyzetméterárak főváros és vidék közötti - 2014 előtt még kétszeres - különbsége 2017 I. negyedévére közel háromszorosára nőtt. 2016-ban a megyeszékhelyeken 1,1 millió forinttal többe került egy lakás, mint egy évvel azelőtt. A kisebb városokban ezalatt átlagosan 700, a községekben 300 ezer forinttal nőtt az eladott lakások ára. 2017 I. negyedévében a nagyvárosokban folytatódott a drágulás. A kisebb városokban az átlagos lakásárak csökkentek, míg a fajlagos árak nem változtak, ami a forgalom kisebb lakások felé tolódására utal. A falvakban az átlagos lakásárak mellett a négyzetméterárak is visszaestek 2017 első három hónapjában.

Külföldi vásárlók száma

A KSH most először adta közre az EU-n belülről érkező külföldi lakásvásárlók számát, így ezzel pontos képet kapunk arról, hogy pontosan milyen országok állampolgárai vásárolnak legtöbben lakást Magyarországon.

2016-ban az összes lakástranzakció 4,9 százaléka köthető külföldi állampolgárokhoz. A legtöbb külföldi vásárló német, román, kínai és szlovák állampolgár, ők vásárolták meg az összes külföldi tulajdonba került lakás felét. A kínai, izraeli és a vietnámi vásárlók döntően Budapest iránt érdeklődnek, lakásvásárlásaik 85-90 százaléka itt valósul meg. A német, osztrák, holland, belga, svájci, román és szlovák állampolgárok ezzel szemben 80 százalék fölötti arányban a vidéki lakásokat részesítik előnyben. A különböző országokból érkezők ráfordításai ennek megfelelően széles skálán mozognak. Egy Romániából érkezett vevő átlagosan 10 millió forintért vásárolt, a hollandok 12, a németek átlagosan 17 millió forintot költöttek erre a célra. A befektetési szándékkal megjelenő kínai vevők ezzel szemben a kiemelkedően nagy értékű ingatlanokat keresték, vásárlásaik átlagos értéke elérte a 39 millió forintot. Meghaladta a 30 millió forintot továbbá az orosz és az amerikai állampolgárok vásárlásainak átlagos értéke is.

Abban, hogy a kínaiak által vásárolt lakások ennyivel drágábbak az átlagnál, a befektetők mellett feltételezhetően a letelepedési kötvényt vásárló kínaiak magas száma is szerepet játszhatott.

Egymás elől kapkodják el a belvárosi lakásokat a külföldiek
Forrás: KSH
A külföldiek által megvásárolt lakások átlagos ára 21 millió forint, ami jelentősen meghaladja a magyar lakáspiaci forgalom 13 millió forintos átlagárát. Ennek következtében a külföldiek részesedése a lakáspiaci forgalom összes volumenéből nagyobb, mint ami az értékesítések száma alapján megállapítható: eléri a teljes piaci forgalom 8,4 százalékát. A helyi lakáspiaci folyamatokat is befolyásoló részesedése van a külföldieknek Budapest és a községek lakáspiacán, ahol a teljes lakásvásárlásra fordított összeg 14, illetve 11%-a tőlük származik. A megyeszékhelyek átlagában ez 2, a kisebb városokban 4 százalék. Budapesten az V. és a VI. kerületben a tranzakciók közel egyharmadában, a VII. kerületben mintegy negyedében külföldi állampolgár volt a vevő, de 10 százalékot elérő vagy azt meghaladó volt a részesedésük az I., a II., a VIII., és a IX. kerületben is. A balatoni térségben a lakásvásárlások 11, az eladott lakások összértékének 16 százaléka származik külföldi forrásból.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

Hogy állunk Európához képest?

2017 I. negyedévében az EU-tagállamok összesített lakáspiaci árindexe a 2015. évi érték 106,6 százalékát tette ki, míg az eurózónán belül a lakásárindex az EU átlaga alatt volt (105,5 százalék). 2014 I. negyedéve óta a magyar lakásárindex meredeken emelkedett, és 2015-ben átlépte a 2010. évit, valamint az EU átlagát is. 2017 I. negyedévében az Eurostat módszertana szerinti összevont lakásárindex magyarországi értéke 122,5 százalék volt.

Egymás elől kapkodják el a belvárosi lakásokat a külföldiek
Forrás: KSH
2017 I. negyedévében a legtöbb európai országban tovább emelkedtek a lakásárak. A megelőző negyedévhez viszonyított áremelkedés Magyarországon és Izlandon kiemelkedően magas volt (4,7, illetve 4,6 százalék), de 2 százalékot meghaladó áremelkedés következett be Spanyolországban, Csehországban, Svédországban, Norvégiában és Lettországban is. Számottevő árcsökkenést csak Szlovákia, Málta és Ciprus jelentett ebben az időszakban. Németországban mérsékeltebb, 1 százalékos árcsökkenés következett be. A környező országokban - a már említett Szlovákia kivételével - általában emelkedtek a lakásárak.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás