Az idei második negyedévben a használt lakások ára az országos átlagok alapján 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az új lakások átlagára pedig 4,5 százalékkal nőtt - derül ki az ingatlan.com hivatalos, KSH-adatokon alapuló elemzéséből. A Duna House legfrissebb számai pedig már azt mutatják, hogy a lakásárak reálértéken is elérték a válság előtti csúcsértékeket. Ezzel párhozamosan az Otthontérkép megvizsgálta a legnagyobb budapesti projekteket, az Otthon Centrum pedig a megyei jogú városok új lakásairól közölt részletes elemzést.

  • Lassult a lakások drágulása a második negyedévben: a használt lakások ára már csak 7,8, az újaké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
  • A lakáspiaci kereslet továbbra is erősnek mondható, az idén 37 százalékkal több érdeklődést mértek a lakások és házak iránt, mint egy évvel korábban.
  • Az áremelkedés várhatóan folytatódik, de a korábbi években megszokott két számjegyű drágulásnál mérsékeltebb tempóban.
  • Az árindexek mostanra reálértéken is elérték a válság előtti csúcsértékeket.
  • Az átlagos alku mértéke országszerte továbbra is 3-7 százalék között van.
  • A vásárlók kedvence a XIII. kerület, amit a fejlesztők is előszeretettel választanak.
  • A legnagyobb projektekbe 500 lakásnál is többet terveznek a fejlesztők.
  • A vidéki legdrágább új lakások Budapesten a legolcsóbbak közé tartoznának.

Egyre lassabban nőnek az árak


Egyelőre csak előzetes számokról van szó, így a későbbiekben még változhat az árváltozásra utaló adat. Az azonban látszik, hogy a drágulás folytatódott, de mérséklődött az üteme. Ez pedig megfelel a várakozásoknak - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kilenc év után, 2017. III. negyedévében, az Országos Lakásindex reál értéken elérte a 2008-as kiindulási szintet. Az évek alatt a legalacsonyabb reál érték 64 százalékpont volt (2013. I.—2014. I.). Nominál értéken az index már 130 százalékponton áll, mely az elmúlt néhány negyedévhez képest nagy, 9-13 százalékpontos emelkedést jelent - derül ki a Duna House legújabb elemzéséből. Mind az Országos Panel-, mind pedig az Országos Téglalakás Index újabb csúcsokat ért el. Különösen nagyot emelkedett az Országos Panel Index, mely mostanra 140 százalékponton áll.

Ennél többet most nem tudhatsz meg a magyar lakáspiacról

Fagyöngy Lakópark, További információkért kattints a képre!

A lakásvásárlók körében továbbra is a XIII. kerület iránt a legnagyobb az érdeklődés (18,8 százalék), a XIV. kerület azonban több vetélytársat is kapott, a VI., VII. és a XI. kerület iránt is hasonlóan erős az érdeklődés (16,5 százalék). A külső kerületek lakásaiért azonban továbbra sincs nagy tolongás.

A vevők Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön alkudtak a legtöbbet, ahol átlagosan 5 százalékot tudtak lefaragni az árból. A tégla építésű lakásokra országszerte 3-5 százalék volt a vevői alku. Családi házakra Budapesten és vidéken egyaránt 4-7 százalék alku volt jellemző.

Ennél többet most nem tudhatsz meg a magyar lakáspiacról

Forset Hill Lakópark, További információkért kattints a képre!

Szeptemberben is magas volt a befektetők jelenléte a fővárosban, arányuk 41 százalék volt az összes eladás között, akik átlagosan 31 millió forint értékben vásároltak lakást.

Tömegével jönnek az új lakások, a kérdés, hogy ki építi fel


Több ezer új építésű társasházi lakás kerül a budapesti piacra a következő hat hónapban. A fejlesztők csábító konstrukciókkal és az állami támogatás reményével akarják megragadni a vásárlók figyelmét. Egyre több jel mutatja azonban, hogy nem minden beruházás lesz akkora, mint hirdetik, sok pedig akár féléves késéssel indul el a munkaerőhiány miatt - derül ki az Otthontérkép friss elemzéséből.

Pesten a legnagyobb lakásszámú projekt az Allure Residence, ahol 534 otthont alakítanak ki. Ezt követi a Corvin Átrium 531 otthonnal a VIII. kerületben és a Levendula Lakópark 439 lakással Zuglóban.

Ennél többet most nem tudhatsz meg a magyar lakáspiacról


A budai oldalon épül a két legnagyobb lakóprojekt: a Budai Bolero (két ütemben 905 lakás) és az Elite Park (706 lakás), mindkettőnél javában tart a kivitelezés. Budán a XI. kerület az abszolút kedvenc a fejlesztők körében. A két gigaprojekten kívül a BudaPart, a Tetris ház, a Savoya ház és a Sasad Liget is sok érdeklődőt vonz.

A vidéki újlakás-piac egy teljesen más világ


Vidéken van, ahol már 220 ezer forintos négyzetméteráron is vásárolható új építésű lakás - olvasható az Otthon Centrum legújabb elemzésében. Főként Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen akadnak ennyiért új lakások, míg országosan a teljes kínálat 60 százaléka kerül négyzetméterenként kevesebb, mint 400 ezer forintba. A fővároson kívüli kínált új lakások mindössze 6,6 százaléka drágább 500 ezer forintnál négyzetméterenként, míg Budapesten mostanra alig találni 500 ezer forintnál alacsonyabb négyzetméteráron kínált új lakást.


Ennél többet most nem tudhatsz meg a magyar lakáspiacról

Emerald Residence, További információkért kattints a képre!