FONTOS Brutálisan megdrágult az autózás - Mit lehet tenni?
Ingatlan

Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik

Portfolio
Az elmúlt időszakban különleges figyelem irányult a lakótelepek felé, kormányzati tervek láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy ezeket élhetőbbé, és a lakók számára vonzóbbá tegyék. Pedig az áruk alakulása és a tégla lakásokhoz képesti diszkontjuk csökkenése is azt mutatja, hogy az utóbbi néhány évben a népszerűségük növekedett. Ugyanakkor nem minden lakótelep ára emelkedett ugyanolyan mértékben, jellemző az olló nyílása a legolcsóbb és a legdrágább területek között. A legtöbb, 400 ezer forint feletti árakat a Lágymányosi és Vizafogói lakótelepen kell fizetni, míg a legkevesebbet a dél-pesti, helyszíneken kérnek el az eladók - derül ki az FHB Index legfrissebb, lakótelepekkel foglalkozó elemzéséből.
A lakótelepek a kilencvenes években nem számítottak a vásárlók kedvenceinek, de a válságot is jellemzően a lakótelepek sínylették meg legjobban a városokban. Ugyanakkor a válság után szárnyakat kapott ez a piac. Mivel az árazásban továbbra is elmaradtak a tégla építésű ingatlanoktól, viszonylag kevesebb pénzzel bele lehetett vágni a jellemzően kiszámítható felújítási költséggel járó lakásvásárlásba, ami egyre több lakótelepen jelentett komoly keresletnövelő tényezőt. Közben felértékelődött az elmúlt évtizedekben kifejlődött parkosítás és a rendelkezésre álló városi szolgáltatások (tömegközlekedés, óvoda, bölcsőde, iskola, orvos, stb.). Másrészt a 2015 közepétől használt lakásokra elérhető CSOK ebben a lakáspiaci szegmensben segíti százalékosan leginkább a lakásvásárlókat. A kereslet élénkülése az árakra is jelentős hatást gyakorolt és azok nagy sebességgel növekedésnek indultak. A nagy érdeklődés pedig hozzájárult, hogy több esetben is jelentős felértékelődés volt tapasztalható a téglalakások áraihoz képest a lakótelepeken, vagyis diszkontjuk jelentősen csökkent.

Budapesten a lakótelepi árak jelentősen emelkedtek az elmúlt években. Több esetében 80-100% között volt a 2013-as árakhoz képesti változás. A lakótelepek többsége 50 és 80 százalék közötti drágulást produkált a megadott időszakban, a legnagyobb telepek közül a Kelenföldi, az Újpalotai, a Fehérvári úti a József Attila, a Kőbánya-Újhegyi és a Havanna árai mentek fel a legnagyobb mértékben.

Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik

Melyek a legdrágább lakótelepek?

A budapesti lakótelepek közül a legdrágább a Lágymányosi, 2016-ban itt már több mint 460 ezer forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért. A második helyet a drágasági versenyben a Vizafogó lakótelep, míg a harmadikat a Pók utcai szerezte meg. Előbbinél tavaly az átlagos fajlagos értékesítési árak közel 450 ezer forintosak voltak, míg utóbbi esetében 385 ezer forint/négyzetméteres árakkal szembesülhettek a vevők. A legdrágább lakótelepek jellemzően a XI. a XIII. és a III. kerületiek.

Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik
Forrás: FHB Index
Budapesten a legolcsóbb lakótelepek általában a külsőbb kerületben találhatóak, mint a XXI. a XX., XIX. és a XVIII., melyek mellett még néhány X. kerületi telep került a 15 legolcsóbb lakótelep listájára. Az első helyeken 4 csepeli lakótelep szerepel, a legkevesebbet Csepel Városközpontjában található telep 4. építési ütemében épült lakások esetében kellett fizetni, ahol nem érte el a 213 ezer forintot a fajlagos értékesítési ár.

Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik
Forrás: FHB Index
Mint a fentiekből látható, a fajlagos árak alapján Budapesten belül is nagyon jelentősek a különbségek: a legolcsóbb csepelihez képest a legdrágább, Lágymányosi lakótelepen több mint a dupláját kell fizetnie a vásárlóknak egy ugyanakkora lakásért. Jellemző, hogy az egyes lakótelepek egymáshoz képest felértékelődtek, míg 1999-ben még nagyon hasonló árazás jellemezte őket, az azóta eltelt években a Fehérvári úti és a József Attila lakótelep jelentősen megdrágult a másik három telephez képest.

Az áradatok mutatják, hogy a lakótelepek árazása és a családbarát jellemzőjük között összefüggés mutatkozik. Az FHB Családbarát Környék Indexe (CSBKI), mely egy olyan mutatószám, amely több szempont figyelembe vételével igyekszik megadni, hogy az adott környék mennyire családbarát - jellemzően magasabb árakkal is jár együtt, a legmagasabb CSBKI pontszámot kapott lakótelepek az árazásban is többnyire az élen szerepelnek, míg a legkevésbé családbarátnak számító telepek a legolcsóbbak közé tartoznak.

A lakótelepek felértékelődtek

Az elmúlt évek jelentős áremelkedése a lakótelepek diszkontjainak változásait is eredményezte a kerület más részeihez képest felértékelődtek, vagyis gyorsabban drágultak, mint a környék tégla lakásai. Az FHB Index elemzése 5 kiemelt lakótelep esetében vizsgálta a fenti folyamatot, a Fehérvári úti, a Békásmegyeri, az Újpesti, a Csepeli illetve a József Attila lakótelep nyomán. A felértékelődés mindegyik esetében tetten érhető volt, a Fehérvári úti lakótelep esetében a válság idején még 27 százalékos árdiszkont 2016-ra 17 százalékosra csökkent, a Békásmegyerinél pedig a 2011-es több, mint 34 százalékkal szemben már csak 22,5 százalékkal voltak lemaradva a lakótelep árai a kerületi átlagtól tavaly.

Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik
Az Újpesti Városközpont I. ütemében épült lakások ára csupán 4 százalékkal volt alacsonyabb a kerületi átlaghoz képest 2016-ban, míg 7 évvel korábban még 15 százalékos különbség volt mérhető, a Csepeli városközpont V. ütemében épült telep esetében pedig a 2006-os legnagyobb, több mint 10 százalékos különbség olvadt 1,4 százalékra 10 év alatt. De a József Attila lakótelep esetében is jellemző a felértékelődés, 2012-ban még 23 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a lakótelepen az otthonokért a kerület átlagáraihoz képest, 2016-ban azonban csak körülbelül 14 százalékkal értek kevesebbet a lakótelepi lakások.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabottajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!



Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik
Forrás: ECO Residence


Hihetetlen, ami a lakótelepekkel történik
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
velencei tó velence