Ingatlan

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményét kérdeztük meg a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról.
A feltett 36 kérdés mindegyikére az alábbi öt választ lehetett adni: erős csökkenés, csökkenés, nincs változás, emelkedés, erős emelkedés. A kérdések az ország különböző jogállású településeire vonatkoztak Budapesttől a kisebb városokig és falvakig, témájukban pedig az árak és a kereslet változására irányultak. A megkérdezettek a kérdések nagy részénél egymáshoz hasonló válaszokat adtak, mindössze két esetben fordult elő, hogy az öt lehetőség közül négyféle válasz is érkezett. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak. Az árakkal és a kereslettel kapcsolatban továbbra is Budapest esetében voltak a legoptimistábbak, ezt követték a megyeszékhelyek/megyei jogú városok, majd a kisebb városok és a falvak.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
A lakásárak és a főbb lakáspiaci mutatók várható alakulásával a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb száma is foglalkozik, amelyben olyan témák is szóba kerülnek mint a most épülő legújabb lakásprojektek, a lakáshitel-felvétel kérdései vagy az alternatív lakásépítés lehetőségei. A legújabb ingatlanmagazin már kapható a Portfolio könyvesboltjában és hamarosan az újságárusoknál is elérhető lesz.

Egyre kisebb a budapesti lakásárak növekedése

A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során, ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak. A megyeszékhelyek esetében a társasházi lakásoknál csak 60 százalék gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban pesszimistábbak voltak a szakértők. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka gondolja azt, hogy abban a szegmensben is az árak emelkedése várható.



Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Megyeszékhelyeken az új építésűeké a jövő

A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a tégla- és a panellakások esetében is egyre kisebb a várható áremelkedés, az új építésű lakásoknál azonban valamivel nagyobb ütemben nőhetnek még az árak. Az új lakások áraiban 10-ből 9 szakértő szerint még van tér a növekedésre. A megyeszékhelyek családi házainál azonban szinte mindegyik szakértő az árak stabilizálódására számít, és sem a keresletben, sem az albérletek áraiban nem várnak jelentős elmozdulást.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Stagnáló kistelepülések

A kistelepülések többségében nem következett be a budapestihez hasonló árrobbanás és ebben a következő hat hónapban sem várható változás. Az ország kisebb településein mind a lakások, mind a családi házak áraiban stagnálásra számít a többség, de egyesek szerint enyhe árcsökkenés is bekövetkezhet. A kisvárosi és községi ingatlanok iránti kereslet szintén az elmúlt hat hónaphoz hasonlóan alakulhat.

Stabilizálódó bérleti díjak

A lakások bérleti díjai az eladási árakkal párhuzamosan jelentős emelkedésen vannak túl, a következő hat hónapban viszont már ebben a szegmensben is stabilizálódhat a piac. Mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken a megkérdezettek mintegy 80 százaléka nem számít további bérleti díj emelkedésre.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Továbbra is a főváros húzza a piacot

Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A befektetési célú vásárlók aránya várhatóan nem fog emelkedni, a külföldi vásárlók számában azonban a enyhe növekedés jöhet. A vásárlásokhoz kötődő hitelfelvétel aránya ugyanakkor szinte az összes szakértő szerint emelkedni fog a következő hat hónap során.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
Noha a lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz. A szakértők válaszainak részletesen átlagolt kiértékelését az alábbi ábrán nézhetjük meg:

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balogh László - Ingatlan.com, Csider László - PRO-Rata, Fischl Ákos - OTP Jelzálogbank, Dr. Hajnal István - Grant Thornton, Horváth Áron - ELTINGA, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan elemzői

Új otthonában töltené a nyarat? Lakást vagy családi házat keres? Új építésű ingatlan érdekli vagy inkább használt lakásba költözne? Kezdje a keresést 2017 tavaszán Magyarország legnagyobb ingatlan kiállításán és lakásvásárán a Millenárison! Március 24-26. között több ezer új ingatlan, eladó lakások, házak és telkek valamint a legjobb albérletek várják a látogatókat.Ha a város legjobb premium lakásait szeretné megvásárolni, új vagy használt lakást keres, esetleg kifejezetten az olcsó lakások iránt érdeklődik, nálunk megtalálhatja, amit keres.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025