Hol érdemes keresgélni azoknak a kisgyerekes családoknak, akik kertes házra vágynak Budapesten vagy Pest megyében? Egészségügyi, oktatási ellátás, utazás és ingatlanárak alapján állította össze az Otthon Centrum az agglomeráció legjobb településeit és a főváros legjobb kerületeit.

Az Otthon Centrum Budapest jellemzően családi házas beépítésű kerületeit, valamint Pest megye településeit vizsgálta meg a családosok számára fontos jellemzők alapján. Ilyen az óvodai és az orvosi ellátás, a fővárostól való távolság, valamint az ingatlanárak, de a kapott eredményeket az adott település lakásállományának mérete és lakásépítések alapján is korrigálták. Az elemzésben összesen 182 darab, ezer főnél népesebb település, illetve a fővárosi kerületeket vizsgálták.

Az összesítésben ezek alapján az agglomeráció legjobb települései:
  • Nagykovácsi
  • Diósd
  • Budajenő
  • Dunaharaszti
  • Telki

A főváros legjobb kerületei pedig a XI., a XIV. és a XVI. lettek.

A győztes települések mindegyike viszonylag jól elérhető távolságra van Budapest belső városrészeitől és mindenhol jelentősen magasabb az óvodai férőhelyek aránya az agglomerációs települések átlagértékéhez képest. Lényeges különbség közöttük az ingatlanárakban van: Nagykovácsiban, Diósdon és Telkiben jelentősen drágábbak a használt ingatlanok, mint a forgalmasabb településeken. Dunaharaszti és Nagykovácsi ingatlanárai között például háromszoros a különbség.

Megtaláltuk az agglomeráció legjobb településeit

BudaPart, További információkért kattints a képre!

"Nem találtunk olyan települést amelyik minden mutatóban kiemelkedő értékkel bírna - mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, ami azt mutatja, hogy a vizsgált települések eltérő funkciókkal rendelkeznek. A főváros közeli csendes településeket kiemelkedően magas ingatlanárak jellemzik, és elsősorban a nyugalmat keresők számára lehetnek vonzók. Egy nagyobb lélekszámú, vagy központi helyen fekvő település - például Dunaharaszti vagy Diósd - ugyanakkor azért lehet vonzó választás fiatal családosok számára, mert az oktatás és az egészségügy terén megfelelő ellátással rendelkezik."

A legrosszabbul teljesítő települések szinte kivétel nélkül az agglomeráció délkeleti részéből kerültek ki: Kocsér, Jászkarajenő, Tápiógyörgye, Tápiószőlős, Nyársapát, Szentmártonkáta. Ezek mindegyike messze, a reggeli csúcsidőben minimum 90 perc utazási távolságra van a fővárostól, és szinte minden más vizsgált mutatóban jóval az átlag alatti értékek jellemzők rájuk, kivéve az óvodai férőhelyek számában.

Családbarát fővárosi kerületek


A fővárosi kerületek közül a XI., a XIV. és a XVI. kerület értékei a legkedvezőbbek. Ezek vannak legközelebb a belvároshoz, az új építés aránya is kiemelkedően magas, valamint a XVI. kerülettől eltekintve a lakásállomány forgása is igen kedvező, azaz az itt található lakások átlagnál nagyobb arányát adják-veszik évente. 1000 lakosra vetítve az óvodai férőhelyek száma viszont csak áltagosnak mondható.

Mind a kerületek, mind a településekre igaz, hogy az országos csökkenő népességszámhoz képest pozitív demográfiai egyenleggel rendelkeznek, ami szintén alátámasztja azt, hogy élhető környékekről van szó.

Megtaláltuk az agglomeráció legjobb településeit

Németvölgyi Residence, További információkért kattints a képre!