Ingatlan

Panel vagy családi ház? - Miben laknak a magyarok?

Portfolio
A 30-59 éves magyar lakosság többsége saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, amelynek fele családi ház. Különbségek persze vannak, míg a községekben 94 százalék az önálló családi házak aránya, addig Budapesten a megkérdezettek mindössze 12 százaléka lakik családi házban. A saját tulajdonú lakással rendelkezők átlagosan 87 négyzetméteres ingatlanban élnek - derül ki a K&H felméréséből.
Jelentős a családi házak fölénye, országosan a lakosság 54 százaléka lakik önálló családi házban. A téglából épült társasházban lakók aránya 19 százalék, a panellakásokban 18, ikerházban vagy sorházban pedig mindössze 8 százalék él.

A kutatás szerint a 40 éves kor alatti lakosok 42 százaléka említette, hogy családi házban él, míg a 40 évnél idősebb lakók esetében már 61 százalékuk mondta ugyanezt. A nem panelből épült társasház a fiatalabbak körében népszerű: a 40 év alattiak jelentős része, 28 százalékuk mondta, hogy panellakásban lakik.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese és a társaság nem-életbiztosítási vezetője elmondta, hogy a település mérete szintén meghatározza, hogy ki, milyen lakóingatlanban él. A kutatás szerint a falvakban lakóknál a családi ház aránya 94 százalékos volt, míg a fővárosban ugyanez az arány csak 12 százalékot tett ki. A panellakásokat főleg a megyeszékhelyeken élők említették, a megkérdezettek 36 százaléka mondta, hogy ilyen ingatlanban él, míg az egyéb társasházi lakások választása a budapesti lakosokra jellemző leginkább, utóbbi esetében 51 százalékos ez az arány.

A többség - 69 százalék - saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, arányuk az évek számával párhuzamosan egyre nő: a 30 éves korosztálynál 58 százalék, a 40-eseknél már 71 százalék, míg az 50 év felettieknél eléri a 80 százalékot. A megkérdezettek mindössze 12 százaléka bérli a lakóingatlanát, amely leginkább a budapestiekre és a fiatalokra jellemző.

Panel vagy családi ház? - Miben laknak a magyarok?
A felmérés szerint a saját tulajdonú lakással rendelkezők, országos átlagban 87 négyzetméteres lakóingatlanban élnek, a 100 négyzetméteresnél nagyobb ingatlanok aránya 32 százalékos. A gyerekek száma is befolyásolja az ingatlanok méretét: a gyermekes válaszadók átlagosan 93 négyzetméteres lakásban élnek, míg a gyermektelenek esetében ez a szám csak 76 négyzetméter.

Panel vagy családi ház? - Miben laknak a magyarok?
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe