Ingatlan

Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások

Portfolio
Nem is gondolnánk, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékéről. Gyakran emlegetik a lokáció fontosságát, de érdekes összefüggés figyelhető meg a közterület típusa és a lakások árai között is. Egyes közterületek neve és típusa ugyanis értéktöbbletet hordoz - derül ki a ZILLOWSZTORIK című könyvből.

Közterületek jellege

Elsőként Amerikában figyelték meg azt az összefüggést, hogy a víz közelségére utaló utcanevek - mint az Ocean (Óceán) vagy a Lake-shore (Tópart) - tényleg megjelenítik a vízparti ártöbbletet. Hasonlóképpen gondolhatjuk, hogy a víz közelségéből eredeztethető Magyarországon is a rakpartok 77 százalékos árelőnye az utcákhoz képest. A közterületek típusa jelezheti a beépítés során kialakított városrész jellegét is, így Amerikában az elit környéket sejtető way (sor) vagy place címmel rendelkező ingatlanok több százalékkal drágábbak a közhelyes streethez (utcához) képest. Csakúgy, mint itthon a fasorok és sétányok lakásai, amelyek 46, illetve 14 százalékos felárral vásárolhatók meg az utcákhoz képest. További érdekesség a tengerentúlról, hogy a számozott utcákhoz képest, a névvel ellátott utcákban is drágábbak a lakások.

Közterületek neve

Számos olyan összefüggés akad azonban, amelyre nem nyújt kézenfekvő magyarázatot az elnevezés története. Eleve rejtélyes, hogy miért ritka a Kond és Töhötöm nevű utca, a hét vezér többi tagjáról elnevezett utcákhoz képest. A többiek árait összehasonlítva viszont talán nem meglepetés, hogy a fejedelem nemcsak a csatában, hanem az ingatlanárakban is az élen áll: Álmos vezér utcái 37 százalékkal drágábbak, mint a többieké. A vezérek közül Huba és Tas utcájában lehet legolcsóbban otthont venni. Talán ők kevésbé fontos szerepet játszottak, és ezért az utcanévkiosztásnál is a maradék maradt nekik? Kártyavárként omlik össze azonban a hősök jelentőségével való összefüggésről alkotott elmélet, amikor a királyok neveit viselő utcákat nézzük. Szent László 32, Nagy Lajos 21, Károly Róbert 11 százalékkal drágább a fontosságában verhetetlen első királyunknál, Szent Istvánnál. Hunyadi Mátyás és Könyves Kálmán neve szintén jól cseng a történelemben, de amikor a lakáspiacon találkozunk velük, óvatosságra int, hogy az államalapítóhoz képest 25 százalékkal olcsóbban forognak a róluk elnevezett utcák házai.


Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások
Novus Házak, További információkért kattints a képre!
Ugyancsak érdekes a virágnevek esetében, hogy vajon mitől drágábbak a Nárcisz, Viola és Liliom nevű utcákban a lakások, mint a Rózsa, Szegfű és Ibolya utcákban. És ha már virágzás, akkor vajon a Tavasz utcák miért olcsóbbak 37 százalékkal a másik három évszakhoz képest. Az eredményekre természetesen nincs logikus magyarázat.

Hogy történik az utcák elnevezése?

Új utcák parcellázásakor a fejlesztő elsőként felméri, hogy az adott környéken hogyan nevezték el a már meglévő utcákat, majd kiválaszt a leendő utcákhoz egy témát, ami alapján elnevezi azokat. A nevekkel ellátott listát benyújtják az önkormányzathoz, ahol ellenőrzik, hogy nincsenek-e a már meglévő utcákhoz hasonló hangzásúak a listán. Ezzel szeretnék ugyanis elkerülni azt, hogy a mentők, rendőrök vagy a tűzoltók vészhelyzet esetén félrehallják a címet. Magyarországon erre főként a budapesti agglomeráció településein látunk példákat, számos tematikus utcát alakítottak ki az ezredforduló környékén például Érden, de a Madárhegy most zajló felparcellázása során is hasonló folyamatok zajlanak.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!



Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások
Magnolia Ház, További információkért kattints a képre!
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton