Magyarországot gyakran a régió elosztóközpontjaként emlegetik, ami a főváros környékén épülő logisztikai központok mennyisége alapján még igaz is lehet, Európa többi térségéhez képest azonban már teljesen más kép rajzolódik ki előttünk - derül ki a Prologis Research és az eyefortransport (eft) felméréséből.

A 2017. február és május között az európai logisztikai vállalatok körében végzett felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a helyszínek kiválasztását öt fő tényező befolyásolja Európában: a fő fogyasztói központok közelsége, a szabályozási környezet, a munkaerő elérhetősége, a közlekedési infrastruktúra és a beruházás teljes költsége.

A jelentés főbb megállapításai a következők:
  • A fő fogyasztói központok közvetlen elérhetősége kiemelten fontos.
  • Egyre fontosabbá válnak a legnagyobb fogyasztású fő lakossági központok.
  • Az összköltség viszonylag kevésbé fontos a többi tényezővel szemben.
  • A munkaerő közelsége (pl. Nyugat-Európában, ahol a legfőbb példa Hollandia) és a munkaerő költsége (pl. Lengyelországban) közvetlenül befolyásolják az ügyfelek logisztikai döntéseit.

Európa legvonzóbb logisztikai régiói, Forrás: Prologis

Magyarországon Budapest és környéke európai szinten is fontos logisztikai központ, de az ország többi része, különösen Kelet-Magyarország egyáltalán nincs a térképen, szemben Csehországgal, Lengyelországgal vagy Romániával, ahol a főváros mellett a vidéki régiók is nagyobb szereppel bírnak a logisztikai központok eloszlásában.