Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?
Podcast

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

A naperőműveknek olyan kiemelkedő szerepük van Magyarországon, hogy a világon a 6., Európában pedig a 3. legnagyobb napenergia részarányig jutottunk el az ország villamosenergia mixében. Vagyis: alig van valaki, akinél jobb lenne a helyzet, mint nálunk. Erről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt tavaly, amikor Mezőcsáton átadta az ország legnagyobb napelemes erőművét. Ezt a miniszteri gondolatot idézte meg a nemrég egy konferencia nyitóelőadásában az MNSzSz elnöke, ám a szöveg mára kissé más értelmet is nyert.

A fórum arra kereste a választ, hogyan kellene a napelemes iparági szervezet szerint nekik kedvezni, hogyan kellene az energiamixben és a magyar villamosenergia rendszer fejlesztésében a kormánynak az energetikai átalakulást jól-jobban támogatnia. Mert nem elég annyi, hogy élő a szövetség és a szaktárca közötti kapcsolat.  

Az energiaügyi minisztérium államtitkára több alkalommal kikérte a véleményünket, (...) Sokszor megfogadják a tanácsainkat, de sokszor hoznak olyan döntéseket, amik kevésbé találkoznak a napelemes iparág érdekeivel.

- mondta Kiss Ernő, aki szerint utóbbira a 2022-ben elrendelt visszatáplálási stop sajnos jó példa.A háztartási napelemes rendszerek hálózatra kapcsolásának tiltása rossz döntés volt, ezt igazolja vissza, hogy az új miniszterként hivatalba lépő Lantos Csaba e tiltó rendelkezést az első döntései egyikeként eltörölte. 

A napelemipar érdeke az lenne, hogy - találkozva a nemzetgazdasági érdekkel - a hazai áramtermelés az elérhető legnagyobb mértékben kiváltsa a villamos energia importot. Ehhez a napenergiás befektetők és fejlesztők a saját forrásaikat hajlandók beforgatni; és nem csak a napelem panelek installálásába, de a hálózati rugalmasságba, az akkumulátoros tárolókba és az egyéb hálózati fejlesztésekbe is - magyarázta az elnök. Aki szerint ezért is meglepő, hogy a 2021-ben meghirdetett első, majd a nemrég zárult második tenderen is az ezt a hajlandóságot nem támogató döntés született. Pedig:

Az áramtermelésben a kormánynak dedikált és gyakran hangoztatott célja éppen az önellátás elérése.

Az iparági szövetség egyik tagvállalata készített egy tanulmányt, melyből az derült ki, hogy ha a magyarországi villamos energia rendszerben hagynák megoldani az időzített kitárolás kérdését (vagyis azt, hogy az áramtermelési csúcsok idején, amikor alacsony vagy akár negatív áras az áram a piacon, akkumulátorokba tárolnák el az aznapi, kora esti-esti fogyasztási csúcsokig, amikor az áram ára magas, és amikor a magyar villamos energia rendszer egyensúlyban tartása a legnagyobb mennyiségű import áramra szorul) akkor a napelemes túltermelési csúcsok kezelése akár egy éven belül is megtérülő beruházás lehetne.

A befektetők jönnének, meg tudnák építeni ezt saját forrásaikból, és mégsem kaptak új csatlakozási lehetőségeket

- mondta Kiss Ernő, hozzátéve, hogy hálózatfejlesztésre nyilvánvalóan szükség van, de a beruházásokat a lehető legolcsóbb villamosenergia termelési módokra kellene szabni.

Mivel az újabb naperőműveknek a kormány Stop táblát mutat, és így az új hálózati csatlakozási szerződés kiadása évekre megakadt, nagy kérdés, hogy mi vár a napelemes beruházókra és rendszerépítőkre. A napelemes erőműveket építőknek 2026-ig biztosan van mukája, mert a korábban megszerzett beruházási engedélyek tényleges projektre váltása jelenleg is zajlik, de ezek gyorsan elfogynak majd. Az újabb fejlesztések elmaradása (az például, hogy az évtized végéig nem engedik a kereskedelmi alapon építhető tároló kapacitások kiépítését) azt vetítheti előre, hogy a beruházók máshová mennek.

Oda, ahol rohamléptekkel fejlesztik éppen e hálózatokat: Horvátországban, Szlovákiában, Romániában, Ausztriában és Németországban. Ez azonban azt is jelentheti, hogy nem csak a működőtőke, hanem a magyar szakemberek is oda mennek, ahol ilyen munkát találnak. 

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Főbb részek:

  • Intro (0.00)
  • A kormány támogatja... (1.43)
  • Meglett (aztán elveszett) a jó kapcsolat (3.50)
  • Tavaly 20 TWh volt az import (7.22)
  • Az önellátás az áramtermelési cél (11.21)
  • Az EU-s napelemes bővülés 3 százaléka a magyar (14.20)
  • Az újabb beruházások nem kapnak teret (19.25)

Címlapkép forrása: undefined undefined via Getty Images

további epizódok
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!