Prémium

Így vásárolj öltönyt 2018-ban: a szakértő tanácsai (x)

Portfolio
Kevesen tudják, hogy az öltönyök világában ugyanúgy van tavaszi és téli kollekció, mint a divat más területein. Az ugyan igaz, hogy a klasszikus formák, színek csak ritkán változnak, de például az alapanyagokban, a kiegészítőkben mindig vannak aktuális trendek, amiket érdemes követni. De milyen öltönyt vegyünk 2018-ban? Mire figyeljünk a választásnál, és mik azok a tipikus hibák, amiket a magyar férfiak elkövetnek, ha üzleti megjelenésről van szó? Erről is beszélgettünk Vass Boglárkával, az egyedi öltönyöket készítő AC su misura tulajdonosával, aki már több, mint 5 éve a Portfolio.hu ruházati partnere.
Sokan azt gondolják, hogy a magyar férfiak kevéssé figyelnek a megjelenésükre, nem fontos számukra a divat. Mennyire igaz ez? Mit tapasztal a mindennapokban?

Határozottan mondhatom, hogy az elmúlt években sokat és folyamatosan javult a magyar férfiak öltözködése: én személy szerint sokkal több jól öltözött, stílusos férfival találkozom mostanság. Ez persze köszönhető egyrészt a könnyebben elérhető fast fashion üzleteknek, a világmárkák terjeszkedésének, másrészt pedig azoknak a cégeknek, akik méretre készített termékekkel foglalkoznak. A férfiak tudatosabban öltözködnek, mint régen - ez mindenképpen dicséretes, de persze még van hova fejlődni.

Így vásárolj öltönyt 2018-ban: a szakértő tanácsai
És ha úgy nézzük a kérdést, hogy hol rontják el a magyar férfiak, amikor öltönyt vásárolnak?

A mai napig sokszor találkozom azzal, hogy az első, méretre készített öltöny átadásakor megkérdezi tőlem az ügyfél, hogy ő miért csak most próbálta ki ezt a szolgáltatást, és miért volt eddig ennyire szkeptikus? Ár-érték arányban ugyanis sokkal jobb öltönyt kapott, mintha bement volna egy plázába és vett volna magának egy konfekció darabot. Sokszor hoznak be szalonunkba boltban vásárolt öltönyöket azért, hogy próbáljuk meg úgy átalakítani, mintha méretre készült volna. A helyzet azonban az, hogy az utólagos igazítással a végeredmény sosem lesz olyan "tökéletes", mintha már eredetileg is ilyennek készült volna.

Személyes tapasztalatom, hogy a férfiak még mindig nagyobb hangsúlyt fektetnek a márkára, minthogy a saját testalkatnak megfelelő legyen a modell, vagy hogy jó minőségű alapanyagból készüljön az öltöny. A vásárlóknál a tartósság is fontos tényező, azt viszont kevesen tudják, hogy a konfekció zakók többsége ragasztott közbéléssel készül, ami egy rossz tisztíttatás során felhólyagosodhat. Ez a probléma nem fordul elő egy pikírozott zakónál (itt a közbélést kis öltésekkel rögzítik a szövethez, ez egy lazább kapcsolat az anyag és a merevítés között, így némi mozgást engedélyez a felületeknek), amely egy magasabb szintű kidolgozottságra utal, és növeli a zakó élettartamát.

Mi az, amire mindenképp figyeljünk, ha öltönyt vásárolunk, készíttetünk?

Két dologra mindenképp figyeljünk: a jó alapanyagra és a megfelelő méretre.
Törekedjünk arra, hogy a megvásárolt termék természetes alapanyagból készüljön, az öltöny gyapjúból, az ing pamutból - ezek ugyanis engedik szellőzni bőrünket. Az ismert konfekció márkák sokszor kevert alapanyagokból készítik el termékeiket, elsősorban poliészterrel keverik a természetes szálakat, a jobb kopásállóság és a gyűrődésmentesség érdekében. Hosszú távon a kevertszálas alapanyag mégsem annyira kifizetődő, mivel könnyen kifényesedik és kevésbé szellőzik, így hamarabb megizzadunk benne. A megfelelő méret kiválasztása is kiemelten fontos: sokszor látom azt, hogy a férfiak a kényelmük érdekében nagyobb méretű öltönyt, zakót vásárolnak. Ez lehet, hogy kényelmesebb, de biztosan nem sugároz eleganciát, jól öltözöttséget.

És persze a cipő is fontos kelléke a total look-nak, fekete és szürke öltönyhöz fekete, míg sötétkék és szürke öltönyhöz sötétbarna cipőt javasolnék, az olaszos stílust képviselve. Persze sokszor látunk kék öltönyt fekete cipővel, ez inkább a konzervatívabb angol stílusnak felel meg. Talán mondanom sem kell, mennyire fontos, hogy a cipőnk mindig legyen teljesen tiszta, ápolt.

Így vásárolj öltönyt 2018-ban: a szakértő tanácsai
A divat folyamatos változásban van, elég ha csak a nagy tervezők kollekcióira gondolunk. Ez tapasztalható az öltönyöknél is? Mire figyeljen az, aki most vásárol öltönyt 2018-ra?

Az öltöny divatban is létezik hasonló ciklikusság, úgy is mondhatjuk, hogy a divat örök körforgásban van. Van olyan elem, ami kimegy, és van olyan is, ami visszajön a divatba. Most ilyen nagy visszatérő a klasszikus három részes öltöny, akár eltérő színű mellénnyel is, de említhetném a dupla soros öltönyt és a széles csíkos szöveteket, amelyek szintén visszatérő elemei a mostani trendnek.

Persze az üzleti öltözék nem feltétlenül, vagy lassabban követi le ezeket a divathullámokat, itt mindig a letisztultabb vonalak és a jó minőségű alapanyagok dominálnak. Az idei ősz-tél jellemző színei a moha zöld és a padlizsán lila voltak, ezek a színek sokszor csak csík, vagy négyzetrács formájában jelentek meg az alapanyagokban, ezzel jelezve, hogy a klasszikus viseletbe is bele lehet csempészni a legújabb trend színeit.

Azt már most látjuk, hogy a 2018-as év színei továbbra is a fekete, a sötétkék, a szürke, és a barna lesznek - ez a klasszikus viseletre lesz jellemző.

Az élénkebb, fiatalos trendek tavasztól a hófehér, a korall, az égkék, a napsárga és a mustár lesznek, ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni. Az üzleti életben általában sötét színű öltönyt viselnek a férfiak, tavasszal, a nyári ruhatárban, azonban előfordulnak a világosabb színek is, mint világosszürke, királykék.

Hány öltönyre van szüksége egy olyan üzletembernek, akinek ez a munkahelyi viselete, és hogyan válasszon az, akinek csak ritkán kell elegánsan megjelennie?

Azoknak az üzletembereknek, akikkel mi kapcsolatban állunk, legalább 8-10 öltöny lóg otthon a gardróbban. Bizonyos szint fölött már csak az egyedi, méretre gyártott öltönyök az elfogadhatók. Akinek egyetlen öltönyre van szüksége, annak azt javaslom, hogy válasszon egy méretre szabott négy évszakos darabot, minőségi alapanyagból - és inkább a jobban kihasználható sötétkéket vagy éjkéket, mintsem feketét.

Az AC su misura személyre szabott öltönyöket készít: hogyan működik a méretvétel, mennyire macerás ez a folyamat, és mennyi idő, amíg elkészül a kész termék?

Mi egyediség alatt azt értjük, hogy az ügyfél által választott alapanyagból, modellel és apró részletekkel készül el a termék. Mindössze egyetlen próba (a méretvételnél) kell ahhoz, hogy garantálhassuk a tökéletes testhez való illeszkedést. Csak a méretvétel, modell és alapanyag kiválasztás zajlik Magyarországon, a kész öltöny Olaszországban, a legmagasabb minőségű alapanyagokból készül el szakértő kezek által.

Öltönyszöveteinket kiváló minőségű gyapjúból, neves olasz szövetgyártó műhelyekben szövik. Kollekciónkban megtalálhatók a Super 100's - 180's finomságú gyapjúszövetek, éppen úgy, mint a gyapjú különböző keverékei, amelyek lehetnek selyem, moher vagy kasmír, illetve 100% pamut és len szövetek is.

Beszállítóink között olyan csúcsmárkák szerepelnek, mint az Ermenegildo Zegna, a Loro Piana, a Fratelli Tallia di Delfino, a Reda, vagy a Vitale Barberis Canonico. Alapanyag-kollekcióinkat folyamatosan frissítjük az aktuális évszaknak és trendeknek megfelelően.

A legtöbb ügyfelünkkel évek óta dolgozunk együtt, így pontosan tudjuk a méreteiket, igényeiket és ismerjük kedvenc fazonjaikat. Ők sokszor csak az alapanyagokat választják ki, a többi részletet már mi "tesszük hozzá" pl. bélés, gomb, gomblyuk színe...

Egy csúcsminőségű termék készítéséhez természetesen idő kell. A megrendeléstől számított 6-8 hét múlva kapja meg a vásárló a kész öltönyt. Az ingeknél a szállítási határidő megrendeléstől számított 4-5 hét.

Így vásárolj öltönyt 2018-ban: a szakértő tanácsai

Az AC su misura 10 tippje az elegáns megjelenéshez Öltöny A jó minőségű termékek természetes alapanyagból készülnek. Az öltönyöknél ez elsősorban gyapjú alapanyagot jelent (selyem, len, kasmír, moher keverékkel), a kész terméknél fontos még a szövet vastagsága, esése és finomsága is. Hétköznapi viseletre Super 100's-130's finomságú szövetek a legalkalmasabbak, míg alkalmi viseletnek akár a Super 180's finomság is szóba jöhet. Egy jó öltöny szabásában követi a test vonalát, méretben illeszkedik viselőjére. Az öltöny gyöngyház, vagy szarú gombokkal záródik. A közbélést pikírozással rögzítik a szövethez. Zakó A vállszélesség meghatározásánál figyeljünk arra, hogy a vállnak éppen érintenie kell az öltöny vállrészét, tehát nem horpadhat be, és nem nyomhatja ki túlságosan a bicepsz a zakó ujját. A begombolt zakó ne legyen túl bő, ha finoman elhúzzuk a testtől elől a derékrésznél, legfeljebb 3-4 cm-t engedjen. Az ujj semmiképpen ne takarja el a kézfejet, kicsivel a csukló csont alá érjen, hiszen az ingnek 1 cm-t ki kell lógnia a zakó ujjából. Sokan úgy rövidíttetik szabójukkal a konfekció zakó ujj hosszát, hogy az ujja aljából hajtatnak fel, így a zakó ujján lévő gombsor közelebb kerül az ujja aljához. Ez a rövidítési megoldás az üzleti megjelenésben nem igazán elfogadott. Nadrág A nadrág az ülep- és a combrészen ne vessen redőket. Szárának a cipő sarkáig illik leérnie, kivétel, ha szűk szárú nadrágról beszélünk, mert a szűk szár miatt az aljabőség nem engedi, hogy leérjen a cipő sarkáig, ilyenkor rövidebbre kell venni a szárat. Ha a nadrágon van övbújtató, akkor mindenképpen viseljünk hozzá övet, ha nincs, akkor nadrágtartót. Ing Ha ing, akkor 100% pamut, casual esetén len, vagy len, pamut keverék is szóba jöhet. Pamut esetén szövésében megkülönböztetünk puplin, oxford és twill szövésű inganyagokat. A szövés határozza meg az alapanyag vastagságát, tartását és fényességét. Az ingek minden esetben gyöngyház gombokkal készülnek, nem műanyaggal. A fehér ing minden esetben fehér színű legyen, kerüljük a megszürkült, megsárgult "fehér" inget. Az üzleti életben a rövid ujjú ing nem megengedett, főleg nem nyakkendővel. Nyakkendő A modern stílusú öltönyhöz manapság nem feltétlenül kell nyakkendőt kötni, hacsak az alkalom nem követeli meg. Egy jól megkötött nyakkendő, vagy csokornyakkendő azonban emeli az összképet. A manapság divatos kötött/horgolt nyakkendők akár zakó, ing, farmer összeállításban is jól mutatnak. Az aktuális nyakkendő kínálat mindig követi az évszakok változásait, nyáron selyem, len, pamut, vagy ezek keverékeiből válogathatunk akár béleletlen verzióban is. Míg télen a gyapjú és a kasmír a jellemző, persze a klasszikus selyem mellett, amelyet egész évben előszeretettel használnak a férfiak. Az igazán jó minőségű nyakkendő több, mint 3 hajtásos. Öv, nadrágtartó A cipőnek és az öv színének harmonizálnia kell egymással. Megfelelő méretű öv használata javasolt, ami azt jelenti, hogy az övön található 5 darab lyukból ideális esetben a középsőben kell viselni az övet. A túl hosszú és a túl rövid öv sem mutat igényes megjelenést. Amennyiben van rá lehetőség a nadrágtartót ne csatoljuk a nadrág derékrészéhez, hanem gomboljuk a nadrág derék belső részén lévő gombokhoz. Nadrágtartók esetében is hasonlóan a nyakkendőkhöz a különböző évszakokban, különböző alapanyagok állnak rendelkezésünkre (selyem, len, pamut, gyapjú és a "4 évszakos" elasztikus mellett). Egyszerre ne viseljünk övet és nadrágtartót! Mandzsettagomb Nagyszerű kiegészítője a férfi öltözéknek, amely kifejezi az egyéniségünket. A mandzsettagombok nagyon különbözőek lehetnek formában, mintában, színben és alapanyagban is. Gyakran találkozunk Swarovski kristály, gyöngyház, onix, fa, karbon, bőr díszítésű mandzsettagombokkal. Díszzsebkendő Általában mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagból készül, lehet: len, selyem, pamut, vagy akár gyapjú is. A nyakkendő színéhez/mintájához választjuk a megfelelő darabot, de kerüljük el, hogy ugyanaz a minta/szín legyen, elég ha csak harmonizálnak egymással! Zokni Az öltönyhöz hosszú sötét, vagy az öltöny színével megegyező zoknit kell viselni. Ha a nadrág szár ülő állapotban felcsúszik, a csupasz lábszár akkor sem látszódhat ki, ezért fontos a megfelelő hosszúságú zokni. Öltönyhöz mindig vékony pamut, selyem, vagy gyapjú zoknit viseljünk, a vastag sport/frottír zokni nem megengedett még akkor sem ha az sötét színű. Cipő: Derby vagy oxford modell? A modern úriember számára nagyon fontos a cipő. Ezek a klasszikus, bőr cipők képezik az alapját egy igényes férfi ruhásszekrényének. Az oxford mindig formálisabb megjelenést biztosít. A derby modell kevésbé formális. A fűzős szárak az orr része fölé vannak varrva, így lehetővé teszik, hogy a cipő sokkal szélesebbre nyúljon, ennek eredményeképpen könnyebb felvenni. Az oxford egy igazán sokoldalú cipő, amelyet minden alkalomra és a mindennapi irodai viseletnek is alá lehet vetni. Zárt fűzésűnek is nevezik, mivel a fűzős szárakat a fej alá csúsztatva varrják a fejhez, ezek alá illesztik a külön kiszabott nyelvet is.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek