Prémium

Nagyon fontos nyugdíjlépéssel indul az új év (x)

Portfolio
Sokak számára vonzóbbá válhat a pénztári takarékoskodás és így az öngondoskodás felé vezető út a járulékcsökkentésnek köszönhetően. A munkáltatók ugyanis az ideinél kedvezőbb adózás mellett, közel 44 százalék helyett alig több mint 40 százalékos adóteherrel járulhatnak hozzá a dolgozók megtakarításához. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint ez egy lényeges lépés a pénztárak szempontjából - többek között erről beszélt a Portfólió.hu-nak Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke. Azt is elárulta, hogy van egy javaslatuk, amelynek bevezetése esetén a jövőben még népszerűbbé válhatnak a pénztári megoldások.
Jó hírt kaptak a pénztártagok a napokban. A munkáltatók a korábbinál olcsóbban támogathatják a dolgozóik önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításait. Miről is van szó pontosan?
Örömteli változás jön 2018-tól. Egy új jogszabály szerint ugyanis a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások, adókulcsa 40,71 százalékra mérséklődik az idei közel 44 százalékos szintről. Az alacsonyabb adóterhelés miatt pedig az eddiginél jobban megéri a munkáltatók számára, ha hozzájárulnak dolgozóik önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításához. Az idén bevezetett közel 44 százalékos kulcs miatt a munkáltatók visszafogták ezeket a támogatásokat. Az látható volt az idei adatokból, hogy például az egészségpénztáraknál drasztikusan, 39 százalékkal csökkentek a munkáltatói támogatások.

Akkor megfordulhat az idei kedvezőtlen trend?
A 2018-tól életbe lépő adócsökkentés mindenképp kedvező lépés ezen a téren. Készített az ÖPOSZ egy felmérést a munkáltatók megkérdezésével, amely arra az eredményre jutott, hogy a munkáltatók 30 százalékánál fontos ez a szempont, sokan veszik figyelembe az adózási szempontokat juttatási rendszerük kialakításakor.
Beszédes az az eredmény is, mely szerint a pénztárakkal kapcsolatban álló munkaadók többsége szinten tartja, sőt sok esetben még közvetlenül is növeli jövőre az öngondoskodás támogatását. Már a szinten tartás is azt jelentheti ugyanis, hogy például egy bruttó keretből adott kiegészítés után több kerül a pénztártag megtakarításába. Egy átlagos cafetériakeretnél akár többezer forintról lehet szó, ami figyelemreméltó. Emiatt is nagyon bizakodó vagyok, nem számítok további visszaesésre. Ráadásul a pénztári megtakarításokhoz adható hozzájárulásnak más szempontból, a sok ágazatban kialakult súlyos munkaerőhiány miatt is kiemelkedő jelentősége, megtartó ereje van.

Pontosabban?
Az említett kutatásunk rávilágított arra, hogy a béren kívüli juttatások, ezen belül például a pénztári megoldásokhoz adható támogatások, a munkatársak toborzásában és megtartásában is nagy szerepet játszanak. A munkáltatók 61 százaléka mondta azt, hogy a béren kívüli juttatásoknak szerepe van mindkettőben. Ráadásul a nagyobb cégeknél, köztük multinacionális vállalatoknál 74 százalékos volt azoknak az aránya, akik a béren kívüli juttatásoknak munkahely-megtartó szerepet tulajdonítanak. A munkaerőhiány kezelése tehát kapcsolódik a béren kívüli juttatások kérdéséhez, melyek közül például a pénztári megoldások kiválóan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a dolgozókat ne tudják elcsábítani más vállalatok.

Nagyon fontos nyugdíjlépéssel indul az új év
Bár az adócsökkentés kedvező változás, az ÖPOSZ készített egy javaslatot, amely alapjaiban változtathatja meg az öngondoskodási piacot és a mostaninál sokkal több ember számára tehetné vonzóvá az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítások lehetőségét. Mit tartalmaz pontosan ez a javaslat, és hogy áll a helyzet?
Az ÖPOSZ korábban is és most is hangsúlyozza, hogy az öngondoskodás, az egészségmegőrzés és a biztos anyagi alapokon nyugvó időskor három szereplő, a munkáltatók, az állam és a munkavállalók közös felelőssége. Ennek fényében készítettük el a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel a javaslatunkat, amely egy most is meglevő kedvezmény kiterjesztése révén fontos változást hozhat, amennyiben a döntéshozók elfogadják.
Arról van szó, hogy a jelenlegi kedvezmények módosításával a munkáltatói pénztári juttatás után is adókedvezményben részesülnének a munkavállalók, ha a munkáltatótól kapott juttatás mellett egyéni befizetést vállalva maguk is takarékoskodnak. Ez a kedvezmény a cafetérián belül, vagy azon kívül is érvényesíthető lenne. Fontos, hogy bár a javaslat átalakítaná a jelenlegi rendszert, de a mostani, egyéni befizetésekre járó 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés természetesen továbbra is megmaradna. Megkérdeztük a kutatásunk keretében a munkáltatókat, hogy mit szólnának ehhez a megoldáshoz és a végeredmény itt is beszédes lett. A munkáltatók közel 60 százaléka örülne és szívesen bevezetné ezt a konstrukciót. A munkáltatók többsége tehát nyitott erre a javaslatra, az ÖPOSZ-nál pedig abban bízunk, hogy a pénzügyi tudatosságot fejlesztő és ösztönző kormányzati stratégiában szerepelni fog ez a megoldás. Ha pedig életbe lépne ez a rendszer, akkor több millió munkavállaló léphet a pénztári takarékoskodás útjára, még azok is, akik egyelőre anyagi okokból ezt esetleg nem tették meg.

Nagyon fontos nyugdíjlépéssel indul az új év
(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek