Az Orbán-Putyin csúcstalálkozók eredménye: milliárdos megrendelések

agrarszektor.hu
Felpörögtek az oroszországi magyar agrárberuházások, mivel hazai agrárcégek rövid idő alatt több mint 5 milliárd forint értékben valósítottak meg orosz befektetéseket. A beruházások között húsfeldolgozó üzem és kertészeti szaporítóanyag-projekt is szerepel, de egyelőre egy 3 milliárd forintos takarmányüzlet viszi a prímet. A kormány a "keleti nyitás politikájának" tulajdonítja az agrárberuházások felfutását, de ehhez az orosz embargó is jelentősen hozzájárulhatott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatása szerint újabb orosz-magyar agrárprojektek állnak előkészítés alatt, így például egy fűszerkeverő és egy zöldség-gyümölcsfeldolgozó létrehozása is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 5,4 milliárd forintot tesznek ki azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások, amelyeket magyar vállalatok az utóbbi időszakban hajtottak végre Oroszországban. Több magyar cég vegyesvállalatot alapított, mások pedig a magyar technológia exportlehetőségeit használták ki.

A győri AgroFeed Kft. 3 milliárd forintos (mintegy 10 millió eurós) zöldmezős beruházással takarmány-premixek és takarmány-kiegészítők gyártására hozott létre üzemet a Tula megyei Jasznogorszkban. Ez a második legnagyobb magyar befektetés Oroszországban a Richter 20 évvel ezelőtti beruházása után - közölte az agrárszektor.hu-val a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint magyar technológiával állították fel a Bogdanovicsi Húskombinátot a Szverdlovszk megyei Bogdanovicsban. E projektben az orosz Diary Consulting Kft. és a ráckevei Korax Kft. vett részt, és a teljes gyártási ciklushoz tartozó berendezések költsége 1,3 milliárd forint (4,5 millió euró) volt. A tervek szerint a késztermékek gyártási mennyisége havi több mint négyszáz tonna lesz, így ez ötezer tonnát jelent majd évente.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központjával kötött megállapodást, amelynek keretében létrehoztak egy vegyesvállalatot, és ennek nyomán a Tatár Köztársaságban megalakult egy kertészeti szaporítóanyagokat-előállító cég is. A megállapodás szerint az együttműködéssel 2017-ben tíz milliós, 2019-ben pedig akár milliárdos nagyságrendű bevételre is számíthat Magyarország.

2015-ben valósult meg a Mordvin Köztársaságban a Heves székhelyű Hevesgép Kft. részvételével az a több mint 100 millió forint értékű beruházás, amellyel egy gabonatisztító és -szárító telepet, illetve egy vetőmagüzemet létesítettek. A Hevesgép Kft. jelenleg is tárgyal több más üzletről Oroszországban.

Magyar agrárgazdasági beruházások Oroszországban
Megvalósított beruházások:
- Agrofeed Kft.: takarmány-premixeket és takarmány-kiegészítőket gyártó üzem Jasznogorszkban - 3 milliárd forint
- Diary Consulting Kft., Korax Kft.: húsüzem Bogdanovicsban - 1,3 milliárd forint
- Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.: szaporítóanyag-előállító cég a Tatár Köztársaságban - 1 milliárd forint
- Hevesgép Kft.: gabonatisztító- és szárító és vetőmagüzem a Mordvin Köztársaságban - 100 millió forint
Tervezett beruházások:
- fűszerkeverő
- zöldség-gyümölcsfeldolgozó
- hűtő-tároló
- kommunális hulladék-feldolgozó és -hasznosító üzem

A kormány a "keleti nyitás politikájának", illetve a szorosabb orosz-magyar kapcsolatoknak tudja be a magyar agrárberuházások oroszországi felfutását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy az oroszok támogatást is nyújtanak magyar cégek ottani élelmiszeripari beruházásaihoz. Ennek is tulajdonítható, hogy hosszú évek visszaesése után az idén újra nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Az orosz beruházások felfutásában ugyanakkor az Oroszországgal szemben korábban hozott európai uniós szankciók, illetve az EU-s mezőgazdasági és élelmiszertermékek oroszországi kitiltása is szerepet játszhatott. Moszkva ugyanis az import kiváltására és az önellátottsági szint növelésére fokozni kívánja saját élelmiszertermelését, ehhez pedig beruházásokra van szükség. Így az embargó közvetve hozzájárult ahhoz is, hogy az orosz piacon magyar élelmiszergazdasági vállalatok is nagyobb beruházási lehetőségekhez jussanak.

Jelenleg több újabb magyar agrárprojekt is tervezés, illetve megvalósítás alatt áll - közölte az agrárszektor.hu-val a KKM. Ilyen többek között egy fűszerkeverő, egy zöldség-gyümölcsfeldolgozó, egy hűtő-tároló, illetve egy kommunális hulladék feldolgozó és hasznosító üzem építése. Ezen kívül folyamatban van még vemhes üszők exportja is Tatárföldre. A tárca ugyanakkor arról nem kívánt nyilatkozni, hogy az újabb projektekben mely magyar és orosz cégek vesznek részt.

Sűrű csúcstalálkozók
Az idén kétszer is Budapesten fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Négy éven belül hatszor találkoztak egymással. 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban a magyar kormányfő utazott Oroszországba, míg 2015-ben és 2017-ben Putyin látogatott Budapestre. Agrárügyekben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is többször találkozott az illetékes orosz vezetőkkel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?