Gombatoxinok veszélyeztetik a magyar kukoricát

agrarszektor.hu
Termésnövekedésre lehet számítani jövőre a magyar kukoricapiacon, bár az is tény, hogy az ágazat 2017-es teljesítménye messze elmaradt a tavalyi "rekordévtől". A mennyiség növekedésének csak az aflatoxin-fertőzés terjedése szabhat gátat, de odafigyeléssel és folyamatos ellenőrzéssel elkerülhető, hogy az elraktározott kukorica megfertőződjön. A fajtanemesítésben és a hatékonyság javítása lehet a kulcs - ez derült ki a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A posztregisztrációs fajtakísérletek célja, hogy a termesztett fajták értékeit objektív kísérletekkel lehessen összehasonlítani - hangsúlyozta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) a kísérletek szakmai felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat látja el. Idén tíz helyen volt posztregisztrációs kukoricavizsgálat az országban.

A szakember elmondta, hogy próbálják lefedni az országot, de az észak-magyarországi régió jelenleg nincs a vizsgálati helyszínek között. A kísérleti mintákat közjegyző jelenlétében kódolják, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tordasi telepére szállítják azokat. Ezt követően gyűlést tartanak, ahol visszakódolják az eredményeket.

Polgár Gábor

Idén 20-ra csökkent a posztregisztrációs kísérletben vizsgált kukoricák fajtaszáma, ami a 2016-os 29-hez és a 2007-es 45-höz képest drasztikus visszaesésnek minősül - emelte ki Polgár Gábor. Egyre nagyobb igény van a termesztők körében a FAO 500-as éréscsoportjára is, miközben a vetőmagpiac gerincét a FAO 300-as és a FAO 400-as kukoricafajták jelentik.

Az idei év szélsőséges időjárása miatt jelentős különbségek voltak a régiók között a posztregisztrációs fajtakísérletekben is. A szakember szerint a fejlesztési lehetőségekre kellene helyezni a hangsúlyt, más módszereket és statisztikai elemzéseket is figyelembe lehetne venni a vizsgálatok során, illetve az úgynevezett becsűrendszer bevezetése is hasznos lenne.

Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője elmondta: az idei év időjárása szerencsére nem kedvezett a fuzárium gombáknak a kukoricában, de az aspergillus fajoknak igen. Az aflatoxin jelenlétét már augusztusban kimutatták, azt viszont akkor még nem lehetett tudni, milyen mértékben jelenik majd meg a raktárakban. A déli országrészben találtak először fertőzést, de később több különböző régióban is. Közel 1000 db mintát vizsgáltak meg, és több mint 15%-a volt fertőzött.

Párkányi Gábor

Érdemes hangsúlyozni, hogy a gombák a tárolás során tovább élnek, így ezek az aflatoxin értékek, amelyek most jellemzőek, tavaszra még magasabbak lehetnek, ha a gazdák nem figyelnek oda a kukorica szakszerű raktározására. Az SGS Hungária Kft. a mintavételi pontok sűrítésével segíti a reprezentatívabb mintavételt annak érdekében, hogy a fertőzések pontosabb mértékét meg lehessen állapítani.

A szakember kiemelte, hogy a cég a minták mennyiségét a megszokott 2-3 kilogrammról 5-10 kilogrammra növeli, és a laboratóriumban a teljes mennyiséget ledarálja az analízisre azért, hogy homogénebb alapot biztosítson a vizsgálathoz. A legnagyobb problémát a túlságosan heterogén minták okozzák. Párkányi Gábor szerint a toxinszint valószínűleg nem fog mérséklődni az elkövetkező időben.

A tavalyi rekordmennyiségű kukoricához képest az idei év átlagosnak tekinthető Magyarországon - hangsúlyozta Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. A legnagyobb problémát a magyar kukoricapiacon szerinte is a Dél-Magyarországról indult aflatoxin fertőzés jelenti, de a szezon elején sokkal nagyobb volt a pánik a toxinnal kapcsolatban, mint amilyen a jelenlegi helyzet.

Berkes Gábor

A legtöbb gazdálkodó más termékekkel igyekszik helyettesíteni a kieső kukoricamennyiséget, jelenleg ugyanis majdnem a világ legdrágább kukoricája, amivel Magyarország kereskedik. Az aktuális hazai árszintek nem tükrözik a világpiacot. Magyarország a legtöbb kukoricát Olaszországba exportálja, idén azonban sok ukrán és bolgár kukorica is érkezett oda, kiszorítva a magyar kukoricát az ottani piacról.

A NÉBIH kertészeti és növénytermesztési igazgatóságán végzett fajtakísérletek más rendszert igényelnek, mint a posztregisztrációsok - közölte Csapó József, a NÉBIH osztályvezetője. A fajtaminősítésekkor az a cél, hogy a nemesítők törekedjenek a rezisztens fajták előállítására. A szakember szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy jelenleg annyira pörög a piac, illetve olyan sok kukoricafajta jelenik meg, hogy a tulajdonosok nagyon hamar visszavonnak egy-egy fajtát.

Csapó József

Kökény Benő, a Monsanto Hungária Kft. marketing managere szerint az a legfontosabb, hogy olyan kísérleti rendszerek működjenek, amelyek a termelőknek is elegendő információt nyújtanak. Ahhoz, hogy Magyarország megőrizze versenyképességét a kukoricapiacon, szükség van a fajtaváltás gyorsítására, a fajtakísérletek pedig segíthetnek abban, hogy még több információ álljon rendelkezésre az egyes fajtákról.

A marketing manager szerint érdemes lenne az úgynevezett genom térképezést még szélesebb körben alkalmazni, így ugyanis meg lehet állapítani az egyes hibridekről, milyen gazdasági értéket hordoznak. A fajtanemesítés egyre inkább specializálódik, így megállapítható akár az is, mely fajták szerepelnek jól intenzív, melyek extenzív körülmények között. A szakember szerint stagnálás, illetve minimális csökkenés várható majd a vetőmagpiacon 2018-ban, fontos azonban a termelők, a nemesítők és a hatóság jövőbeni együttműködése is.

Kökény Benő

Kísérleti szempontból hasznos információ lehet, ha a posztregisztrációs kísérletekben különbség van a fajták és a helyszínek között, de a fajtatulajdonosok ezt a kérdést másképp közelítik meg - mondta Polgár Gábor. A következő években mindenképpen nyitni kell az új típusú adatok begyűjtése, illetve az új típusú értékelés felé. A szakember szerint a jövőben a versenyképesség és a hatékonyság növelését kell a középpontba helyezni az ágazatban.

Erős éghajlati hatások jellemzik a Kárpát-medencét, ez pedig kedvez a nemesítésnek - hangsúlyozta Sándorfy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketing vezetője. Így azok a vonalak nemesíthetők majd tovább, amelyek a szélsőséges éghajlati viszonyokat jól tűrik, a legfőbb cél pedig az, hogy a gazdálkodók eredményesen tudják felhasználni a nemesített fajtákat.

Sándorfy András

A szakember kitért arra, hogy 2017 szeptember elsejétől a Dow AgroSciences, a DuPont és a DuPont Pioneer vállalatok közti fúzió lezárult, és most már önálló cégként folytatják tevékenységüket. Így az új agrárcég vetőmagot, teljes technológiát, illetve kártevő monitoringot is tud majd nyújtani a gazdálkodóknak.

Sándorfy András szerint 2018-ban stagnálás várható a vetőmagszektorban, a belföldi piac miatt azonban 2020-ig az árak folyamatos növekedésére lehet számítani. A kukorica fontos növény a magyar mezőgazdaságban, folyamatosan új fajták jelennek meg, 2019-től pedig biztosan nőni fog a termőterület a marketing vezető szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?