Interneten árulták a tiltott vegyszereket

agrarszektor.hu
Internetes apróhirdetésekkel buktak le azok a forgalmazók, akik tiltott növényvédő szereket próbáltak értékesíteni Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem engedélyezett, illetve magyar nyelvű címkével nem rendelkező termékekre bukkant, ezért elrendelte kivonásukat a forgalomból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megközelítette a 200 ezer forintot azon engedély nélkül forgalmazott növényvédő szerek összértéke, amelyeket magánszemélyek kínáltak eladásra az interneten - közölte a Nébih. Az engedély nélküli szereket árusító személyeket - az illetékes megyei rendőrkapitányságok biztosítása mellett - próbavásárlásokkal leplezte le az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Fejér megyében I. forgalmi kategóriájú növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih. Az érintett készítményt kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhatja. A hivatal elrendelte a készítmény lefoglalását, illetve intézkedett arról is, hogy a terméket kivonják a forgalomból.

Pest megyében olyan talajfertőtlenítő szert és gyomirtó szert vontak ki a forgalomból, amelyeken nem volt magyar nyelvű címke. E termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel. Az engedély nélkül árusított növényvédő szereket a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta.

Az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hiszen egészségügyi hatásukat nem vizsgálták - állapítja meg a Nébih közleménye. Az engedéllyel nem rendelkező készítmények potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek heveny vagy idült egészségkárosító hatással lehetnek az alkalmazójukra. Az illegális szerek használatakor a termés károsodhat, sőt akár meg is semmisülhet. A káros hatóanyagok a környezetből az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik - húzza alá a hivatal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?