Jön a tél! - Ideges gyümölcstermelők, aggódó VM

agrarszektor.hu
Rettegnek a hidegtől, de még nincs ok pánikra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tájékoztatást kért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) annak megállapítására, mekkora károkat okozhat a hazai gyümölcsösökben a valójában most beköszöntő tél. A gazdák egy része ideges az eddigi szokatlanul enyhe téli időjárás miatt, és jelentős veszteségektől tart. A FruitVeB szerint viszont egyelőre legfeljebb kisebb károkról lehet szó a csonthéjas ültetvényeken.

Jelentést készített Czerván György agrárgazdasági VM-államtitkár számára a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) arról, milyen állapotban éri a most beköszöntő tél a hazai árutermelő gyümölcsösöket - mondta az agrarszektor.hu-nak Mártonffy Béla, a szervezet elnöke. Amiatt fogalmazódnak meg aggodalmak, hogy az ültetvények egy részében - elsősorban Dél-Magyarországon - már beindulhatott a nedvkeringés és a rügyképződés az eddigi szokatlan meleg miatt, ezért a most prognosztizált jelentősebb lehűlés komoly fagykárokat okozhat. A meteorológusok szerint a hét végén és a jövő hét elején az éjszakai hőmérséklet mínusz 9-10 fok körül alakulhat.

Mártonffy Béla tájékoztatása szerint a gyümölcsfák eddig úgynevezett mélynyugalmi állapotban voltak, január közepétől-végétől pedig kényszernyugalmi fázisba kerülnek. Ebben is védettséget élveznek azonban akkor, ha a hőmérséklet csak mínusz 8-12 fokig csökken. Nagyobb károktól akkor kellene tartani, ha hosszabb ideig mínusz 15 fok vagy még hidegebb lenne. További komoly veszéllyel fenyegetne, ha a tél hátralévő részében a hideg-meleg periódusok váltogatnák egymást, mert mostantól a nedvkeringés idő előtti beindulásának, illetve a rügyek elfagyásának veszélye még nagyobb lehet.

Egyes gyümölcstermelők - elsősorban Dél-Magyarországon - ugyanakkor már most idegesek, és jelentős károktól tartanak az eddigi enyhe időjárás miatt. A FruitVeB viszont úgy véli, pánikra még nincs ok, mert a felmérések egyelőre nem vetítenek előre komoly veszteségeket. A szervezet úgy látja, a mostani lehűlés a csonthéjas ültetvényeken okozhat kisebb károkat, főként a korai gyümölcsfajtáknál. Most leginkább a kajszibarack és a cseresznye lehet veszélyben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?