Rendkívül szemléletes animációt posztolt facebook-oldalán az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environment) a Föld országaiban - így Magyarországon is - a XX. század kezdete óta tapasztalt hőmérsékleti anomáliákról. A stílszerűen napkorongra emlékeztető vizualizációról leolvasható, hogy az egyes országokban az egyes években mért hőmérsékleti értékek mennyivel haladták meg, vagy éppen múlták alul a sokéves átlagot.

A jelenséget folyamatában bemutató animáció alapján úgy tűnik, hogy míg a század első évtizedeiben inkább átlag alatti hőmérsékleteket mértek, 2016-ra már gyakorlatilag az összes országban több mint 1, számos országban pedig közel 2 Celsius-fokkal, vagy azt meghaladóan nőttek az értékek. A vizualizációt Antti Lipponen, a Finn Meteorológiai Intézet kutatója készítette.

Amennyiben pedig vesszük magunknak a fáradságot, és ellátogatunk a balti ország meteorológiai szolgálatának honlapjára, azt is megtudhatjuk, hogy jelenleg Finnországban 13-21 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

A videó, amit megnézel és megérted a hőséget