Az USA-ban egyre több iskola csatlakozik ahhoz a programhoz, hogy az órák ne reggel 8-kor, hanem legalább fél-egy órával később kezdődjenek. Jelenleg már 45 intézmény alkalmazza a későbbi órakezdést, és úgy tűnik, működik.

Nem elég, hogy a diákok sokkal kipihentebbek és a szülőknek sem kell reggelente rohanniuk, egy friss felmérés szerint a későbbi iskolakezdés mintegy 83 milliárd dolláros többletet ad az amerikai gazdaságnak a következő 10 évben. Az elemzés készítői szerint a későbbi kezdés növeli a sikeres érettségit letevő diákok arányát és csökkenti az olyan egészségügyi problémákat, mint az elhízás vagy az alváshiány miatti autóbalesetek.

Vannak persze hátulütői is a dolognak, egyes szülőknél például problémát jelent, hogy az iskolakezdés és a munkakezdés ideje egybeesik, illetve ezzel az órarend is eltolódik, ami pedig kevesebb időt hagy a gyerekeknek a házi feladatok elkészítésére. Mondjuk ez utóbbi problémát egy iskola úgy oldotta meg, hogy a szokásos napi 6x50 perces órák helyett 4x80 perces órákat tartanak, ezzel nagyjából hasonló időben végeznek a gyerekek, mégis kevesebb tantárgy van, amire másnapra fel kell készülni.

(Business Insider)