Már arra is van megoldás, ha valaki úgy szeretne kereskedni a piacon, hogy mindeközben hű marad vallási nézeteihez. Egyre több ugyanis az olyan ETF a piacon, amely a vallási nézeteket is figyelembe veszi, amikor a befektetésekről dönt.

Az USA-ban már olyan tőzsdén kereskedett alapok vannak, mint a Global Hope Large Cap vagy a Global X's Catholic Values, amelyek próbálják megtalálni az egyensúlyt a piaci és vallási alapú befektetések között. Sok pénz még nincs bennük, a Catholic Values alap például még csak 100 millió dollárt kezel, de jól láthatóan van kereslet a piacon az olyan termékek iránt, amelyek mélyebb meggondolások alapján fektetnek be.

A gyakorlatban az olyan iparágakat kerülik, amelyek őssejt kutatással, felnőtt tartalomgyártással, abortusszal és fegyvergyártással foglalkoznak, de nem feltétlenül zárnak ki minden céget ezekben az iparágakban, főleg úgy, hogy maguk a keresztény vallású emberek is megosztottak például az őssejt kutatással kapcsolatban.

Persze nemcsak a keresztény vallásnak és nézetnek megfelelő alapok vannak a piacon, a BlackRock például az iszlám vallásra fókuszáló ETF-fel hódít.

(Reuters)