Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a csütörtök hajnali országos rekord után napközben megdőlt az abszolút rekord, Békéssámsonban ugyanis 40,1 Celsius-fokig melegedett a levegő. Az eddigi országos csúcs 40 fok volt, amelyet 1927-ben Jászberényben regisztráltak.

A fővárosban mostanáig 37,8 fok volt az augusztus 3-ai csúcshőmérséklet, amelyet 1948-ban Budatétényben mértek. Most Budapest több pontján is mértek ennél magasabb értékeket, a legmelegebb Újpesten volt: az új fővárosi napi melegrekord 38,7 fok lett.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közlése szerint jelentősen nőtt a budapesti fürdők forgalma a hőségben, kedden és szerdán a 11 strandon több mint 46 ezren fürödtek. Tavaly ugyanekkor nem érte el a 18 ezret a látogatók száma.


A Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) arról számolt be, hogy a meleg a magyar sörpiacon is érezteti hatását, az idei év második negyedében ugyanis 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest. Ez mintegy 10 millió korsóval több, mint tavaly.

A következő napokban fokozódik a kánikula: többfelé 40 Celsius-fokig melegedhet fel a levegő, helyenként a leghidegebb órákban is 25 fok várható. Sok lesz a napsütés, de helyenként egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. Vasárnap este érkezhet meg egy hidegfront, amelynek hatására a jövő hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke még bizonytalan.