Az EU készül a következő világjárványra, zöld utat kapott a Pfizer-vakcina gyártójának új gyógyszere
Uniós források

Az EU készül a következő világjárványra, zöld utat kapott a Pfizer-vakcina gyártójának új gyógyszere

Portfolio
  Az EU egy új antibiotikumot hagyott jóvá súlyos betegségek, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések kezelésére, ami előrelépést jelent a gyógyszerrezisztens „szuperbaktériumok” elleni küzdelemben. Szakértők szerint az ellenálló baktériumok már most is évente 5 millió ember halálát okozzák világszerte, de attól tartanak, hogy a következő világjárványt is ezek a kórokozók okozzák majd. Erre lehet gyógyir az Emblaveo nevű gyógyszer.    

Az antibiotikumrezisztens szuperbaktériumok jelentős veszélyt jelentenek az egész világra, sok kutató szerint akár a következő globális világjárványt is ezek okozhatják majd. Ahogy a baktériumok fejlődnek és ellenállók lesznek a meglévő gyógyszerekkel szemben, az egykor könnyen kezelhető, gyakori fertőzések halálos kimenetelűvé válhatnak.

Ezek a szuperbaktériumok gyorsan terjedhetnek a lakosság körében, kiváltképpen az egészségügyi intézményekben, és különösen veszélyesek a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyénekre. Az antibiotikumok túlzott és helytelen használata felgyorsította az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulását, ami egyre nehezebbé teszi a fertőzések kezelését és egyre valószínűbb kilátássá válik egy általuk okozott pandémia.

Az Egészségügyi Világszervezet az antimikrobiális rezisztenciát a 10 legnagyobb globális közegészségügyi kockázat egyikének nevezte tavalyi jelentésében.

A szervezet becslései szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztens fertőzések évente 10 millió ember halálát okozhatják világszerte.

Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok által okozott globális világjárvány pusztító következményekkel járna a közegészségügyre és a gazdaságokra nézve, ami rávilágít az új antibiotikumok kifejlesztésébe és a meglévők felelős használatába való beruházás sürgős szükségességére.

Az Európai Unió engedélyt adott egy új antibiotikum, az Emblaveo használatára a súlyos betegségek, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések kezelésére, ami jelentős lépés a „szuperbaktériumok” meglévő gyógyszerekkel szembeni növekvő rezisztenciája elleni küzdelemben.

Az Európában a Pfizer által forgalmazott Emblaveo két meglévő gyógyszert kombinál a Gram-negatív baktériumok ellen, amelyek a leggyakoribb gyógyszerrezisztens kórokozók közé tartoznak. Az Európai Bizottság az első hatóság, amely jóváhagyta ezt a terápiás készítményt, amelyet a súlyos esetek egy viszonylag szűk csoportjában fognak alkalmazni, hogy minimalizálják a mikrobaellenes rezisztencia (AMR) megugrásának kockázatát – írja a Financial Times.

Az egészségügyi döntéshozók azon dolgoznak, hogy ösztönözzék a gyógyszeripari vállalatokat arra, hogy többet fektessenek be a kórokozók rezisztenciájának kezelésébe, mivel az AMR már most is évente mintegy 5 millió halálesetet okoz világszerte. Az Emblaveo a második antibiotikum, amelyet az EU idén jóváhagyott, az Exblifep után, amelyet a múlt hónapban engedélyeztek Gram-negatív baktériumok által okozott bonyolult húgyúti fertőzések kezelésére. Az EU 2020-ban négy antibiotikumot hagyott jóvá.

Az Emblaveo olyan baktériumok ellen alkalmazható, amelyek a Metallo β-laktamáz (MBL) nevű enzimeket termelnek, amelyek közül néhányat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legkritikusabb prioritású kórokozók közé sorolt. Az MBL-enzimek számos létező antibiotikum szerkezetét megbontják, hatástalanná téve azokat. A gyógyszert nagyon legyengült betegek, súlyos fertőzésekben szenvedők vagy korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkezők, valamint olyan régiókban élő betegek kapják majd, ahol a gyógyszerrezisztens baktériumok nagyobb számban fordulnak elő.

Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran nem vonzó a gyógyszeripari vállalatok számára a magas kutatási és fejlesztési költségek, valamint a baktérium-rezisztencia kockázatának csökkentésére irányuló korlátozott felhasználás miatt.

Az Emblaveót az AbbVie-vel partnerségben fejlesztették ki, és az amerikai és az uniós állami szervek bőségesen támogatták a hozzákapcsolódó kutatásokat. A gyógyszeripari jogszabályok reformjának részeként az Európai Bizottság javasolta az antibiotikumfejlesztésk ösztönzését azáltal, hogy a prioritást élvező antimikrobiális szereket kifejlesztő vállalatoknak hosszabb kizárólagossági időszakot biztosít a szabadalmaknál. Az Emblaveo azonban, mivel két meglévő antibiotikum kombinációja, nem minősülne „kiemelt”, utalványra jogosult gyógyszernek, de az ösztönző miatt most mégis megkapta ez a meghosszabbított jogot.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
scholz-macron