A Reuters péntek reggeli információi szerint sikerült áttörést elérni a német koalíciókötést célzó tapogatózó tárgyalásokon, és így végre hivatalosan is elkezdődhetnek a részletes koalíciós tárgyalások, hogy majd megalakulhasson a kormány. A hírügynökség később megszerezte a koalíciókötést célzó dokumentum tartalmát is, amely több fontos pontot tartalmaz.

Angela Merkel tegnap azt jelezte, hogy nagyon nehéz tárgyalásokra készül, sokat kell még tenni azért, hogy a tapogatózó tárgyalások után ténylegesen elindulhassanak a koalíciós tárgyalások. Ezek várhatóan hetekig tartanak majd, de már a mai fejlemény is lényeges lépés, mert több hónapnyi német belpolitikai bizonytalanságnak vet véget.

2018.01.11 10:34 Ma eldől Németország sorsa
Ha sikeresek lesznek a koalíciós tárgyalások, akkor Húsvét környékére felállhat az új német kormány: a CDU-CSU párszövetség mellett újra a kormány tagja lehet az SPD (erre persze előzetesen rá kell majd még bólintania a párt kongresszusának), azaz újra nagykoalíció irányíthatja majd az országot.

A Reuters megszerezte a koalíciókötést célzó dokumentumot is, amelyben több fontos információ is van:
  • A német koalícióra törekvo pártok elkötelezték magukat amellett, hogy megerősítik az eurózónát Franciaországgal szorosan együttműködve
  • A CDU/CSU és az SPD kész arra, hogy az eurózóna állandó válságkezelési alapján (ESM-et) Európai Valutalappá alakítsák át (ahogy azt az Európai Bizottság is szorgalmazza)
  • A pártok készek megemelni a közös uniós költségvetésbe Németország befizetését (erre is hivatalosan javaslatot tett a minap a Bizottság, a tagállamok az együttes GNI 1,1-1,2%-ára emelnék a befizetést a mostani 1%-ról, hogy ezzel pótolják legalább a brit kiesést)
  • Az SPD is belement, hogy a következő évekre is kiegyensúlyozott legyen a német költségvetés (ne legyen tehát deficit) és lemondott arról a követeléséről, hogy a magasabb keresetűeknél adóemelés legyen (feltehetően az EU-integráció terén tett követelései elfogadásáért cserébe)
  • Azt az európai bizottsági elképzelést is támogatják a német pártok, hogy az eurózónának szóló EU-s költségvetési fejezeten belül különítsenek el forrásokat a gazdasági stabilizációra, szociális konvergenciára és a szerkezeti reformok támogatására
  • Emellett megegyeztek a pártok abban is, hogy az EU-s költségvetés alapját képezheti az eurózónán belül egy "beruházási költségvetésnek" is.


Az euró/dollár az első hírekre csak kicsit emelkedett, majd a koalíciós megállapodás részleteinek szivárgása mellett feltépték 1,21 fölé és ezzel hároméves ért a dollárral szemben.

2018.01.12 10:06 Kiszabadultak a karámból az euró bikái

Áttörés a német koalíciós tárgyalásokon! Több pénzt fizetnek az EU-kasszába


A német kormányalakításokat célzó egyeztetésekkel kapcsolatban az elmúlt napokban is sok hír látott napvilágot, néhány fontosabb ezek közül:

2018.01.09 09:09 Kínos kudarc Merkelnek - Rálépett a fékre a német klímapolitika
2018.01.07 11:35 Elkezdődtek az egyeztetések a nagykoalíció megújításáról Németországban
2018.01.05 12:08 Így nehéz dolga lesz Merkelnek: a németek többsége nem akar nagykoalíciót
2017.12.27 10:57 Hiába választják meg Merkelt, megbukhat a ciklus vége előtt
Címlapkép forrása: John MACDOUGALL / AFP