Előfizetői tartalom

Jól elkapta a rajtot Magyarország az EU-pénzek szétosztásában

Weinhardt Attila, Brüsszel
Magyarország idén június 30-án az uniós tagállamok között a hatodik helyen állt az elosztott új EU-források arányát tekintve - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Portfolio Brüsszelben szerzett meg. A 2014-2020-as ciklus forráselosztásában tehát jól elkapta a rajtot a kormány, hiszen a brüsszeli adatok szerint a nyár közepéig a magyar hatóságok a 2014-2020-as ciklusra járó keret 27,2%-ára hirdettek már győztest. Az akkori állapot szerint az írek voltak az elsők 54,7%-kal, de azóta már egy friss jelzés szerint az ő rátájuk 80% közelébe ugrott, míg a legutóbbi magyar adatok szerint már 34%-on járunk. Fontos persze hangsúlyozni, hogy Magyarország sokkal nagyobb forrástömeget oszthat el, mint az előtte lévő öt másik uniós tagállam, így tehát ezt is figyelembe véve lényegében a magyar kormány osztja el a leggyorsabban az új EU-ciklus forrásait a pályázók között.

Amint beszámoltunk róla, egy hétfői konferencián Corina Cretu, az EU regionális politikáért felelős uniós biztosa azt jelezte, hogy Írország a 7 éves uniós támogatási keretének 80%-ára már győztest hirdetett és további 5-6 ország is már 50% feletti rátát tud felmutatni. Vannak tehát tagállamok, amelyek egészen dinamikusan indították az új uniós ciklust. Azóta megszereztük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés