A 24.hu ma reggeli cikkével ("Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése") kapcsolatban kiadott egy tájékoztatást délután a Miniszterelnökség. Ez egyrészt azt hangsúlyozza, hogy a szerző a Miniszterelnökségtől kapott válaszokat - melyben cáfolták az értesüléseit - szelektíven használta, másrészt pontosítja az információkat. A közlemény azt érzékelteti, hogy az informatikai rendszer hibái már megoldódtak és a kiküldött fejlesztési számlák egy részét már ki is fizette az Európai Bizottság, így nincs különösebb gond. A tájékoztatást az alábbiakban közzétesszük, illetve több forrásból származó saját értesüléseinkkel ki is egészítjük.

Mi a sztori röviden?


Amint délelőtt a 24.hu cikke alapján összefoglaltuk: jövő héten érkeznek Magyarországra az Európai Bizottság auditorai, és ennek keretében az utóbbi időben durván megdráguló uniós közbeszerzések mellett a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályt (KFF) is vizsgálják, hogy megfelelően működik-e az ellenőrzési funkciója. Ez egy rendszerellenőrzést takar, két éve már volt ilyen, akkor a kettes fokozatot kapta az intézmény, ami a "kisebb hibákkal működik" kategóriát jelenti. Most viszont a lap brüsszeli forrásból arra hívja fel a figyelmet, hogy rosszabb besorolást is kaphat a KFF és ekkor akár több ezer milliárd forintnyi EU-támogatás kifizetése is felfüggesztésre kerülhetne.

A lap információi szerint egyébként az államkincstár berkein belül működő Igazoló Hatóság egy másik ellenőrzés alapján a hármas besorolást kapta informatikai hibák nyomán, és emiatt nem tudott költségnyilatkozatokat kiküldeni eddig az Európai Bizottság felé, és egy "kármentő" megoldást kellett kitalálni, az EUTAF bevonásával. Erről a hármas besorolásról nem tudott a cikk szerint az EUTAF vezetője. A "kármentő" megoldás jegyében viszont október végéig összesen közel 1,2 milliárd eurónyi költségigényt ki tudtak küldeni a magyar hatóságok a Bizottságnak és ebből már bő 100 millió eurónyi átutalás meg is érkezett Magyarországra - írta a lap.

Reagált a Miniszterelnökség - saját kiegészítéseink


A Portfolio ellentmondásos információkat tud arról, hogy az Igazoló Hatóság valóban hármas besorolást kapott-e: van aki ezt állítja, és van, aki ennek ellenkezőjét. Azt egyébként a 24.hu sem állította, hogy a FAIR hármas értékelést kapott volna, viszont a Miniszterelnökség alábbi tájékoztatása ezt cáfolja, (az Igazoló Hatósággal kapcsolatos értékelésre ugyanakkor nem reagált).

Azt több forrásból is biztosan tudjuk, hogy nem azokból a költségigényekből jött bő 100 millió eurónyi átutalás Magyarországra, amelyet a magyar hatóságok október utolsó napjaiban küldtek ki, noha így érthető az eredeti cikk és az emiatt kiadott közlemény is. Ennek oka, hogy a kiküldött számlák kifizetésére 60 napja van az Európai Bizottságnak, noha eddig csak két hét telt el. Így tehát a beérkezett bő 100 millió eurónyi átutalást korábban kiküldött költségigényekre kaptuk.

A Miniszterelnökség alábbi tájékoztatása arra a 24.hu-s veszélyjelzésre nem reagált, hogy a jövő heti KFF rendszeraudit esetleg az EU-támogások széles körének felfüggesztéséhez is elvezethet. A Portfolio információi szerint ez kevésbé valószínű, hiszen már befutott a fent jelzett bő 100 millió eurónyi átutalás, de nem lehet kizárni egy ilyen negatív forgatókönyvet, ha például a KFF-audit súlyos problémákra bukkanna. A jövő heti audit eredményei tehát egyrészt azt befolyásolják alapvetően, hogy az eddig kiküldött közel 1,2 milliárd eurónyi és a következő hetekben kiküldendő fejlesztési számlákat kifizeti-e Brüsszel, vagy nem, másrészt azt, hogy esetleg horizontális jellegű felfüggesztésre kerül-e sor (utóbbi akkor történne, ha a KFF-nél súlyos hibák lennének és ezért nem kettes, hanem hármas besorolást kapna az előzetes auditjelentésben a szervezeti egység).

A decemberi brüsszeli átutalásokra égető szüksége lenne a magyar államháztartásnak, hiszen a büdzsé idehaza az első tíz hónapban már 1702 milliárd forintnyi EU-támogatást fizetett ki a nyerteseknek (döntő részben előlegek formájában, amelynek nagy része nem számolható el egyelőre a Bizottsággal), miközben szintén az első tíz hónapban csak 326 milliárd forintnyi támogatás átutalása érkezett meg Brüsszelből. A kettő különbsége 1376 milliárd forint és lényegében ez a tétel okozta teljes mértékben az államháztartás első tíz hónapjában az 1418 milliárd forintos kumulált pénzforgalmi deficitet.

A tárca tájékoztazása


A fenti előzmények, illetve háttér mellett a Miniszterelnökség az alábbiakat hangsúlyozza a tájékoztatásában:

"Nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság 3-as kategóriába sorolta volna a FAIR rendszert. Az idei uniós elszámolási rendszerben már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül. Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük.

A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az IT rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat. Ez alapján elmondható, hogy a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is.

Az EUTAF nem vizsgálta a jelenlegi lehívási folyamatban a számlák megfelelőségét, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat) összeállításának folyamatát (ellenőrzési nyomvonal) vizsgálta. Ennek részeként a korábbi fejlesztési igényeik megvalósítását ellenőrizte (korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett pl. a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével kapcsolatban).

Továbbá: ha a Bizottság nem találná megfelelőnek az IT rendszer működését, akkor nem utalt volna pénzt a tagállam számára; az EUTAF átengedte a költségnyilatkozatokat, ami azt jelenti, hogy az általa korábban jelzett hiányosságokat megoldották" - zárul a Miniszterelnökség közleménye.

Címlapkép forrása: Shutterstock