Miután hétfőn megjelent négy felfedező kutatásokat ösztönző témapályázat összesen 12 milliárd forintos keretösszeggel, ma további négy, a vállalkozások innovációs tevékenységét, illetve a kutatói-ipari együttműködéseket támogató pályázatot tett közzé a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Ezek együttes keretösszege 61 milliárd forint, és a pénz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból származik majd. Fontos és az előző évekhez képest új fejlemény, hogy a ma megjelent két céges pályázat 30 milliárdos keretére kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak.

Ezek csak a központi régió cégeinek szólnak


Az Innovációs Alap minap közzétett 2018. évi programstratégiája már jelezte, hogy idén a mikro-, kis- és középvállalkozások összesen újabb 30 milliárd forintos pályázati kerettel számolhatnak és ez a keret ma meg is nyílt két pályázatra bontva:

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el.

Azt a döntést, hogy a vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, azzal indokolja az NKFI Hivatal, hogy az ország többi részében - az ún. kevésbé fejlett régiókban - az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

31 milliárdra pályázhatnak a kutatói-ipari együttműködések


Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel annak érdekében, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.

Az egyik ilyen pályázat a Nemzeti kiválósági program (2018.1.2.1-NKP) felhívása, amelyre öt tematikus alprogramban lehet pályázatokat benyújtani:
  • Az ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja (a szegedi ELI lézerközpontban induló kutatások ösztönzésére)
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program (pl. a cyber-biztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
  • "Tiszta ivóvíz" Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

A pályázati kiírás keretösszege 5 milliárd forint (alprogramonként 1-1 milliárd). A beadási határidő 2018. február 28.

A másik ilyen pályázat a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE), a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott területeken; keretösszege 26 milliárd forint, projektenként 0,5-1,5 milliárd forint pályázható. A beadási határidő 2018. február 28.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a fenti négy új pályázatot, az amögötti logikát az alábbiakkal indokolta:

Kiemelten figyeljük a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs aktivitását, az elmúlt évek tapasztalatai alapján most két pályázati modellben ösztönözzük innovációs tevékenységük megerősítését, hogy mielőbb növekedési fázisba juthassanak. 2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak. Másrészt Magyarország kutatói több területen a nemzetközi élvonalba tartoznak, az általuk elért eredmények pedig a vállalatokkal együttműködve válhatnak széles körben alkalmazott megoldásokká. Ezt az együttműködést szintén jelentős hazai forrással ösztönözzük.

További pályázatok


Az NKFI Hivatal közleménye emlékeztet rá, hogy egyes stratégiai jelentőségű tudomány- és szakterületeken is közzétesz felhívásokat a kutatás-fejlesztési tevékenység célzott ösztönzésére. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el. Ilyen, hosszú távon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja az a két új pályázati konstrukció, amely a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok (NKP_17, VKE_17) folytatása.

A Hivatal arra is emlékeztek, hogy a fenti felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, ami a finanszírozás kiszámíthatóságát javítja. A beérkező pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban rögzített szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok bevonásával zajlik. A nyáron megszülető támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak - emeli ki a közlemény.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Balaton József