A közbeszerzési ajánlattevők, elsősorban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai, felőli jelzésekre hivatkozva arra irányuló törvénymódosító javaslat érkezett a minap a parlamentbe, hogy ne jövő január 1-től, hanem csak jövő április 15-től váljon kötelezővé az elektronikus közbeszerzésre való teljeskörű áttérés. Addig csak lehetőség lenne a papíralapú közbeszerzési folyamat helyett/mellett az e-közbeszerzési rendszer használata.

A halasztásról ma is szó volt a parlamentben az MTI tudósítása szerint. Dunai Mónika, mint a kormánypárti beterjesztők egyike részben azzal indokolta a halasztást, hogy nincs még kellő mértékben felkészülve rá az ország, így bő 3 hónapos halasztás érthető. Emellett az is indok a halasztás mellett, hogy van is rá jogszabályi lehetőség, mert az ún. Egységes Európai Közbeszerzési Dokumentum (EEKD) elektronikus benyújtása az eljárások során csak 2018. április 18-tól kötelező a tagállamok jogalkalmazói számára. Így tehát jelen állás szerint ennél 3 nappal korábban, április 15-től (vasárnap) térne át Magyarország a teljeskörű elektronikus közbeszerzési rendszerre.

Dunai egyébként emlékeztetett rá, hogy az elektronikus közbeszerzési rendszer elkészült, most tesztelik, napokban jelenik meg egy kormányrendelet-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az ajánlatkérők önkéntes alapon már november közepétől használják a rendszert.

A képviselő szerint a teljes elektronikus kommunikációra való áttérés olyan terhet jelent, amely miatt indokolt egy átmeneti időszak biztosítása. Kifejtette: ebben az időszakban a résztvevők már alkalmazhatják és megismerhetik az új rendszert, de azoknak, akik még nem hajtották végre a szükséges informatikai beruházásokat, továbbra is megmarad a papíralapú kommunikáció.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a parlamentben elmondta, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot (Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője is a beterjesztők között volt) és egyébként emlékeztetett rá, hogy az EU által megszabott határidőt megelőzően Magyarország az elsők között vezette be az új közbeszerzési direktívákat. (Az uniós irányelv 2018. október 18-t jelölte meg az e-közbeszerzés bevezetésére, de egy részletszabály április 18-át határozza meg a tagállamoknak az egységes európai közbeszerzési dokumentum kötelező elektronikus benyújtásának határidejére.)

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila