A Lengyelországgal szemben még karácsony előtt elindított jogállamisági eljárásról tárgyal ma Brüsszelben az új lengyel kormányfő Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel és erre időzítve adott egy békülékeny hangvételű interjút ma az ARD német országos közszolgálati televíziónak Juncker. A beszéd uniós támogatásokkal kapcsolatos üzeneteit egy tegnapi konferencián már elmondta Juncker, miszerint nem híve annak, hogy büntetésként a kohéziós támogatásokat csökkentsék, illetve a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kössék.

2018.01.08 16:02 2020 utáni EU-pénzek: remek híreket mondott Magyarországnak Juncker! (2.)
2018.01.08 19:12 Lázár: Magyarország szívesen befizet többet is az EU-kasszába (2.)

Az MTI összefoglalója szerint Juncker azt hangsúlyozta: a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban (EU), ha betartják a közös szabályokat. Az Európai Bizottság elnöke hangoztatta, hogy nem szabad fenyegetni az EU-s támogatások csökkentésével, és a menekültek elosztásának ügyében figyelembe kell venni, hogy Lengyelország sok menekültet fogadott be Ukrajnából.

Az EB elnöke, aki abból az alkalomból nyilatkozott, hogy kedden Brüsszelben megbeszélést folytat Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, azt hangoztatta, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vitát nem "háborús hangulatban", és "vad fenyegetésekkel", hanem higgadtan és párbeszéddel kell rendezni.

Nem lenne helyes az EU-s támogatások csökkentésével fenyegetni, és nem szabad hagyni, hogy a közép-európai tagállamokban az az érzés keletkezzen, hogy "Nyugat-Európa egyedül vezeti az EU-t" - mondta Jean-Claude Juncker.


A konzervatív luxemburgi politikus kiemelte, arra törekszik, hogy kisebb legyen a "szakadék" Közép-Európa és az EU többi része között, mert

az EU-nak két tüdővel kell lélegeznie, a keletivel és nyugatival.

Hozzátette: a közös döntések alapján Lengyelországnak és Magyarországnak is részt kell vennie a menekültek tagállamok közötti elosztásában, de figyelembe kell venni, hogy "például Lengyelország befogadott nagyon sok ukránt", amit azonban "Nyugaton nem látnak".

Ugyanakkor az elfogadhatatlan, ha egy tagállam kijelenti, hogy nem enged be területére "színes bőrű, meleg, vagy muzulmán vallású embereket", mert ez "súlyosan megsérti az európai alapértékeket" - mondta az EB elnöke.

Jean-Claude Juncker kiemelte: látja, hogy a visegrádi országok, "főleg Lengyelország igényt támaszt arra, hogy vezető játsszon az EU-ban, de aki ezt szeretné, annak a játékszabályokat is be kell tartania".

Címlapkép forrása egy 2017 októberi találkozóról: AFP Fotó Dario Pignatelli