A német iparszövetség ügyvezető igazgatója arra figyelmeztette a tagjait, hogy "nagyon kemény Brexit" jöhet a brit kormány tétovasága miatt és erre fel kell készülni, ennek elmulasztása pedig naivitás lenne.

A német iparszövetség (BDI) a legnagyobb ipari csoportot jelenti az országban és a Reuters tudósítása szerint az ügyvezető igazgatója egy tegnapi berlini tájékoztatón azt mondta: négy brüsszeli tárgyalási forduló alapján jól látszik, hogy a sok beszéd ellenére a brit kormánynak valójában fogalma sincs arról, hogy mit akar pontosan, mert nagy a megosztottság a kormányon és a társadalmon belül is. Erre jó példa a friss fejlemény:

2017.10.06 09:30 Leléptetik a brit miniszterelnököt?
A brüsszeli tárgyalásokat aggodalommal figyeli a német ipar és a szövetség nevében Joachim Lang úgy fogalmazott:

A Nagy-Britanniában és Észak-Írországban jelen lévő német vállalatoknak intézkedéseket kell hoznia a nagy kemény kilépés súlyos esetére. Az ettől eltérő magatartás naivitás lenne.

A hard Brexit kifejezés arra a forgatókönyvre utal, hogy a 2019. március 29-én megszűnő brit EU-tagságig nem születik meg a kilépési megállapodás, így ezután Nagy-Britannia nem lenne tagja a vámuniónak és a közös piacnak, azaz a normál WTO-tagsági szintre zuhan vissza Nagy-Britannia státusza az EU "szemében". Ez pedig a külkereskedelmi kapcsolatok jelentős romlását hozná, súlyos zavarokkal együtt. A német figyelmeztetés amiatt sem véletlen, hogy Németországnak a harmadik legnagyobb exportpiaca Nagy-Britannia és ezeket a veszélyeket felismerve egy munkacsoport is felállt az iparszövetségen belül a nagyobb tagvállalatok részvételével, hogy a szükséges teendőket egyeztessék.

Az első négy tárgyalási fordulón elég kis haladást ért el a brit delegáció Brüsszelben, emiatt az Európai Parlament sem javasolta azt, hogy a kilépési tárgyalások a második szakaszba lépjenek, amelyek már a kilépés utáni keretek tisztázásáról, így a külkereskedelmi relációról szólnának. A jövő héten kerül sorra az ötödik forduló.

2017.10.04 09:15 Fellélegezhet Magyarország? - 2021 végéig tarthat a Brexit átmeneti periódusa
2017.10.03 10:01 Juncker: nem léphetünk tovább a Brexit-tárgyalásokon