Már pályázhatnak a felvidéki mezőgazdasági-, illetve mikro-, kis- és középvállalkozók a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program forrásaira, melynek keretösszege 2,425 milliárd forint. Többek között eszközbeszerzésre lehet pályázni és akár 15 ezer euró (közel 4,7 millió forint), legfeljebb 70%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a gazdálkodók.

A Széchenyi Programiroda elindította a Felvidéki Gazdaságélénkítő Programot, illetve a pályázatok leadására szolgáló internetes oldalt. A honlapon nemcsak a pályázati felhívások találhatók meg, hanem az a regisztrációs felület is, amelynek kitöltése feltétele a pályázaton való indulásnak.

A pályázat fontosabb részletei


  • A pályázat keretösszege 2,425 milliárd forint.
  • A programnak köszönhetően akár 15 ezer euró, legfeljebb 70 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a felvidéki gazdálkodók és gazdasági szervezetek.
  • Pályázni eszközbeszerzésre lehet többek között vállalkozások kapacitásbővítési, innovációs eszköztámogatása, termelési célú gép és berendezés, valamint szoftver fejlesztési céllal.
  • A pályázó Szlovákia Szenci, Galántai, Dunaszerdahelyi, Komáromi, Vágsellyei, Érsekújvári, Nyitrai, Lévai, Nagyrőcei, Nagykürtösi, Losonci, Rimaszombati, Rozsnyói, Kassa-vidéki, Nagymihályi, Tőketerebesi, Poltári vagy Galgóci járásának valamelyikében állandó lakcímmel rendelkező természetes személy (egyéni vállalkozó vagy szabad foglalkozású vagy önállóan gazdálkodó mezőgazdász - őstermelő) vagy ezen járások egyikének területén bejegyzett székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező jogi személy lehet.
  • A programban a 2017. január 1. előtt bejegyzett vállalkozások vehetnek részt.
  • A kérelmek benyújtására 2017. október 20-ig van lehetőség, a pályázatokat személyesen is be kell nyújtani a Széchenyi Programiroda balassagyarmati, az esztergomi, a győri, a komáromi, a putnoki, a salgótarjáni és a sátoraljaújhelyi irodáiban.