Elvi megegyezés született a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbításáról és tőkeerejének növeléséről szerdán az Európai Parlament és az uniós tagállami kormányok képviselői között.

A megállapodás értelmében a 2015-ben útjára indított, eredetileg három évre 315 milliárd eurós mérette tervezett beruházásösztönző intézkedéscsomagot meghosszabbítanák 2020-ig, hogy azzal várhatóan legkevesebb 500 milliárd eurót tudjanak mozgósítani.

Közleményében az Európai Bizottság üdvözölte a megállapodást. Jyrki Katainen gazdasági növekedésért és munkahelyteremtésért felelős alelnök rámutatott: "az EFSI-ből így legalább 2020-ig profitálhatnak majd az európai polgárok", a program "továbbra is fontos ösztönzője lesz az EU gazdasági fellendülésének". A beruházási program meghosszabbítását még hivatalosan is jóvá kell hagynia a tanácsnak és az uniós parlamentnek.

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba. A tervről bővebben:

2017.03.27 19:19 Világraszóló beruházási ötleted van és milliárdok kellenek? - Itt a lehetőség!
2017.07.24 16:46 Két év alatt kétharmad felett jár Juncker "pénzosztó" terve
Juncker egyébként ma az Európai Parlamentben megtartotta évadnyitó beszédét, amelyben méltatta az EFSI eddigi gazdasági eredményeit, illetve további lényeges javaslatokat is vázolt az EU integráció mélyítése terén. Erről két anyagunk:

2017.09.13 10:05 Juncker megvédte a magyarokat, de odaszúrt a kormánynak
2017.09.13 16:07 Trükkösen nyitották ki az ajtót ma a magyar euró előtt