Az idei év végéig megkezdődnek 15 kastély és vár kivitelezési munkálatai, 2019-ig pedig átadják a 39 épületet felölelő első ütem többségét - írja a vg.hu. A műszaki kivitelezés 12-24 hónapot vesz igénybe, így az épületek egy részét 2019-ben már átadják.

A lapnak Virág Zsolt, az 55 milliárd forintos keretű Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ feldarabolása és megszüntetése után a programokban szereplő kastélyok és várak vagyonkezelése januárban a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-hez került át.

Hozzátette, hogy az első ütemben 39 épület szerepel, köztük 20 kastély és 19 vár, a keretösszeg pedig 55 milliárd forint. Ebből 40,1 milliárd a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) révén európai uniós, a többi hazai forrás. Sokrétű szakmai szempontrendszer alapján dőlt el, mely épületek kerülnek az első vagy a második ütembe. Nem világörökségi területen 1,5 milliárd forintot lehet elkölteni a munkálatokra, világörökségin ennek a dupláját, 3 milliárdot.

A GINOP-on kívül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is van hasonló kiegészítő lehetőség, mint ahogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kiírásaira és a Modern városok program forrásaira is lehet e téren építeni - tette hozzá a miniszteri biztos.

A biztos vázolta, hogy a régészeti és restaurációs kutatásokat már majdnem mindenütt elvégezték, a legtöbb helyszínen már megvan a jogerős építési engedély, hét esetben pedig a generálkivitelezési tender lebonyolítása is zajlik. Ezt a hét helyszínt még idén további nyolc követi. A műszaki kivitelezés 12-24 hónapot vesz igénybe, így az épületek egy részét 2019-ben már átadják.